Szoboszlai duplájával magabiztos győzelem Boszniában

2024. október 14. – 22:41

Szoboszlai duplájával magabiztos győzelem Boszniában
Szoboszlai a gólját ünnepli – Fotó: Amel Emric / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Negyedik mérkőzésén megszerezte első győzelmét a magyar fociválogatott a Nemzetek Ligája A divíziójában. A csapat jó taktikával, helyenként jó játékkal győzött Boszniában.

A hollandok elleni pénteki döntetlen után hétfő este Boszniában játszott a magyar fociválogatott. Marco Rossi kapitány kényszerűségből változtatott a négy nappal ezelőtti kezdőcsapaton, a megsérült Dárdai Márton helyére Fiola Attila állt be. A három fős védelem így olyan összeállításban játszott, amilyenben eddig még sohasem. Orbán egyik oldalán Botka Endre, a másikon Fiola állt. A kisebb sérüléssel bajlódó Sallai Roland tudta vállalni a játékot.

Boszniával szemben Magyarország még nem kapott ki, két siker mellett három döntetlen volt az eddigi mérleg. A jó sorozat most sem szakadt meg, noha a hazai csapat nagy energiákat mozgósítva kezdte a mérkőzést. Már az első percben veszélyes helyzetet alakítottak ki a magyar kapunál, de keresztbe rúgták előtte. A tizedik percben Varga Barnabás már el is találta a kaput, de budapesti meccs legjobb embere, Vasilj kapus ezúttal is a helyén volt. Egy perc múlva már bravúrra volt szüksége, mert Szoboszlai szöglete után Dzeko röviden fejelte ki a labdát, Bolla ezt kapásból visszarúgta, de a St. Pauli kapusa kiütötte a léc alól.

Válaszul szép kombináció végén Tahirovic előtt adódott helyzet, de 16 méterről nem találta el a kaput, Dibusznak nem kellett védenie.

Az első félóra után vette át a játék irányítását a magyar csapat. Szoboszlai 18 méteres szabadrúgása, amit saját maga harcolt ki, még messze fölészállt, Sallai labdaszerzés után rágyorsított a védelemre, 22 méterről rászúrta, és csak nagyon kevéssel lőtt mellé. A 37. percben pedig szintén egy labdaszerzés után a bal oldalon fellépő Nagy Zsolthoz fordították a labdát, aki észlelte Szoboszlai ritmusváltását, és nagyszerű passzal játszotta meg a magyar tízest, aki ballal elgurította a labdát a kapus mellett, és kilenc méterről megszerezte a vezetést. Szoboszlai nyolc mérkőzés után talált be ismét a válogatottban.

Az utolsó percben Dzeko vitte be a labdát a tizenhatoson belülre, Orbán elcsúszott, a Fener csatára így lövőhelyzetbe került, de fölément a kísérlete.

Élvezetes első félidő volt, a magyar csapat olykor agresszív letámadása nagyon nem ízlett a hazai csapatnak, és az is érződött, hogy nem véletlenül van a világranglistán nagy különbség a két nemzet között (a magyarok a 32., a bosnyákok a 75. helyen állnak), és hogy miért nem nyertek még idén meccset.

A második félidőben is jött egy gól Szoboszlaitól

A bosnyákok megint nagy lendülettel kezdtek a fordulás után, de a 49. percben Nagy Zsolt párharcot nyert Omeroviccsal szemben, bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, ahol összeakadt a lábuk, a játékvezető azonnal a tizenegyes pontra mutatott. A videózás megerősítette, hogy jól ítélte meg a helyzetet. Szoboszlai laposan a jobb sarkot vette célba, és mivel a kapus a másik irányba repült, esélye sem volt a hárításra. Szoboszlainak ez volt a tizennegyedik gólja címeres mezben.

Szoboszlai büntetőjénél nem volt esélye a bosnyák kapusnak – Fotó: Amel Emric / Reuters
Szoboszlai büntetőjénél nem volt esélye a bosnyák kapusnak – Fotó: Amel Emric / Reuters

Az 54. percben Dibusz bemutatta első védését, a tiszta helyzetben lévő Dzeko fejesét szedte ki a bal alsó sarokból bravúrral. Bosznia játékában nem sok elképzelés volt a folytatásban sem, így a vezetés nem forgott veszélyben, igaz a harmadik magyar gól sem lógott a levegőben.

A 70. percben Dibusznak kellett ismét védenie, Hajradinovic szöglete után Dzeko szúrt bele szép mozdulattal a labdába, a magyar kapus egy villámgyors mozdulattal hárított, és a bal kapufánál megállította a labdát. A folytatásban több hiba csúszott a mieink játékába, pontatlanok voltak az indítások, és a labdakihozatalnál a passzok.

A 82. percben aztán Omerovics hibája után közel volt a harmadik magyar találat, de a két csereember: Gazdag Dániel és Gera Dániel nem tudta kihasználni a lehetőséget. Rossi úgy döntött, hogy az angol másodosztályban szereplő Szűcs Kornélnak is megadja a lehetőséget, ezzel újoncot avatott. A Plymouth védője Nagyot váltotta. Mivel Fiola azt hitte, őt cserélik, kapott egy sárga lapot, így nem játszhat a következő meccsen, mert a hollandok ellen is begyűjtött egyet.

Magyarország ezzel a győzelemmel nagy lépést tett a bentmaradás felé, igaz, ha a csoport harmadik helyét szerzi meg, akkor egy plusz meccset ezért játszania kell a B divízió valamelyik csoportjának második helyezettjével. A folytatás novemberben Amszterdamban, aztán hazai pályán a németekkel szemben zárjuk a sorozatot. Egy hollandiai bravúrral akár még a második hely is elérhető lenne.

A csoport másik meccsén a németek a stuttgarti Leweling góljával legyőzték Hollandiát, így megszilárdította a vezető helyét.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország 0–2 (0–1)
Zenica, Bilino Polje Stadion, 8392 néző, v.: Anthony Taylor (angol)
gólszerző: Szoboszlai (38., 50., utóbbit 11-esből)

Bosznia-Hercegovina: Vasilj – Gazibegovic (Omerovic, a szünetben), Katic, Bicakcic, Kolasinac – Bajraktarevic, Tahirovic (Saric, 79.), Gigovic (Huseinbasic, 65.), Burnic (Tabakovic, 65.) – Hajradinovic (Basic, 79.), Dzeko

Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Fiola – Bolla (Gera D., 68.), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á., 86.), Nagy Zs. (Szűcs, 86.) – Sallai (Gazdag, 68.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 78.)

A csoport állása: 1. Németország 10 pont, 2. Hollandia 5, 3. Magyarország 5, 4. Bosznia 1.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!