147 év után jövőre már Wimbledonban sem emberek kémlelik, kinn volt-e a szerva

2024. október 9. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

A wimbledoni teniszmérkőzéseket 2025-től kezdve – a torna történetében először – vonalbírók nélkül rendezik meg: elektronikus vonalbírók veszik át az emberek szerepét. Az ELC technológiát sikeresen tesztelték az idei bajnokságon. Sally Bolton, Wimbledon vezérigazgatója azt mondta, hogy „a technológia kellően megbízható, és itt az ideje, hogy megtegyük ezt a fontos lépést” – írja a Guardian.

Ahogy Covid után ismét elkezdtek versenyeket rendezni, a legnagyobb események, köztük a US Open is fokozatosan bevezette az elektronikus vonalbírók használatát. Azóta az ELC egyre inkább elterjedt a sportágban a világversenyeken, mivel gyorsabb és pontosabb, így sokkal kevesebb a vitás döntés.

Az Australian Open lett az első Grand Slam-torna, amelyet vonalbírók nélkül rendeztek meg, majd a US Open is hasonlóan döntött. Tavaly az ATP is bejelentette, hogy 2025-től minden ATP Tour-versenyen, minden pályán bevezetik az ELC-t.

Fotó: Sebastien Bozon / AFP
Fotó: Sebastien Bozon / AFP

A rendszer úgy működik, hogy minden pálya körül 12 nyomkövető kamerát helyeznek el, amelyek pontos előrejelzést adnak a labdák röppályájáról és pattanásairól. A természetes felületek – mint a salak és a fű – több tesztelést igényeltek, mint a kemény talajú pályák. A wimbledoni bejelentés után a francia nyílt bajnokság az egyetlen Grand Slam-torna, amely még nem kötelezte el magát az ELC mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!