Rekordidő alatt kerülte meg egy kerékpáros 14 ezer kilométeren Ausztráliát

2024. október 6. – 08:28

Másolás

Vágólapra másolva

Lachlan Morton ausztrál profi kerékpáros új rekordot döntött: a kontinens 14 200 kilométeres megkerülését mindössze 30 nap, 9 óra és 59 perc alatt teljesítette – írja a Guardian.

Az első próbálkozás a kontinens körbetekerésére még 1899-ből származik. Ekkor egy kerékpáros szintén azzal a céllal indult el Perthből, hogy körbebiciklizze az ausztrál szárazföldet, de ehhez nem harminc, hanem összesen 245 napra volt szüksége. A következő évszázadban ez a rekord csak nagyon lassú csökkent. Morton előtt a legjobb időt David Alley tekerte 2011-ben, ez majdnem 38 nap volt.

A rekorder kerékpáros naponta több mint 450 kilométert tett meg, miközben 130 ezer dollárt is összegyűjtött egy ausztrál segélyszervezetnek is. Morton szombat délután ért célba szülővárosában, Port Macquarie-ban. „Jó, hogy végeztem, az biztos. Azért határozottan megéreztem” – mondta a távról. A sportoló az elmúlt egy hónapban egész éjjel, és a nap nagy részében is biciklizett, majd hat-hét órákat aludt.

A rekordot szabályozó előírások nem határoznak meg hivatalos útvonalat, csak azt, hogy a kerékpárosoknak legalább 14 200 kilométert kell megtenniük. Morton végül 10 kilométerrel többet tekert az előírtnál. Nyolc helyszínen kellett áthaladnia: Sydney, Brisbane, Darwin, Broome, Perth, Esperance, Adelaide és Melbourne. A kerékpáros szeptember elején Port Macquarie-ból indult, és az óramutató járásával ellentétes irányban tekerte körbe az országot.

Elmondása szerint a hatalmas fizikai és mentális kihívástól eltekintve viszonylag zökkenőmentes volt az útja: mindössze három defekt, egy kisebb mechanikai probléma az utolsó napon, és egy kenguruval való ütközés nehezítette a dolgát. „Képesnek lenni arra, hogy 16-17 órán át egyenesen a szembeszélben tekerj. Tudva azt, hogy semmi sem fog változni, csak tovább kell hajtanod. Számomra személy szerint az volt a csúcspont, hogy ezt meg tudtam oldani” – mesélte élményeiről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!