11 emblematikus magyar gól – mire vitték a szerzőik?

2024. október 5. – 21:00

11 emblematikus magyar gól – mire vitték a szerzőik?
Kleinheisler László gólöröme a Norvégia–Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki pótselejtező-mérkőzésen, az oslói Ullevaal Stadionban, 2015. november 12-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Zsóri Dániel a román első osztályú Arad játékosa lett szeptemberben. Az ő sorsa adta az ötletet, hogy végignézzük, mire jutottak korábbi emblematikus magyar gólok szerzői. Erősen szubjektív válogatás.

Zsóri Dánel

A Nagyváradon született Zsóri pályáját megkülönböztetett figyelem kísérte, amióta 2019 szeptemberében Lionel Messit megelőzve megkapta az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat. A Debrecen játékosaként ollózott a kapuba 14 méterről 2019 februárban, első NB I.-es meccsén, csapata ezzel a csodás mozdulattal nyert 2–1-re a Fradi ellen a 94. percben. Egyébként ez volt a Lokiban az egyetlen találata, de erre aztán joggal lehet mondani, hogy igazán emlékezetesre sikeredett. Zsóri ezek után megfordult a Fehérvárban, Budafokon, Zalaegerszegen, az MTK-ban, de az áttörés elmaradt. Mivel még mindig csak 24 éves lesz október közepén, a pályafutása akár lendületet is kaphat Romániában.

Májer Lajos

Nemzetközi kupadöntőben ő lőtte az utolsó magyar gólt, ami ráadásul még 1–0-s győzelmet is ért a Bernabeu Stadionban a Real Madrid ellen 1985-ben. A Videoton ezzel a találattal koronázta meg csodás menetelését az UEFA-kupában. A sárbogárdi szélső akkor már 29 éves volt, nem reménykedhetett veretes külföldi karrierben. A válogatottban egyébként nem a nyolcvanas években játszott, hanem még 1976-ban és 1979-ben. A harmadik meccse az Egyesült Államok elleni vereség volt, ami akkoriban nagy szégyennek számított. Májer előtt 1987-ben nyílt meg a határ, alacsonyabb osztályú osztrák klubokba igazolt, majd 1990-ben a megye egyes Velence Toursban még megmutatta a tudását. 1998-ban közlekedési balesetben meghalt.

Csapó Károly

1981-ben, ha nem is nem okozott kivételes meglepetést, hogy egy magyar klub legyőzi a Real Madridot, elvárásnak sem lehetett mondani. A csak magyarokkal felálló Tatabánya úgy verte meg a Realt 2–1-re, hogy Weimper István értékesített egy tizenegyest, majd Csapó a 80. percben egy szép szabadrúgás-kombináció végén lőtte ki a jobb alsót. Csapó az 1978-as világbajnokságon is gólt szerzett a házigazda Argentínával szemben még a meccs elején, a 10. percben. Négy évet játszott Franciaországban (a Toulouse és a Grenoble színeiben 1982 és 1986 között), utolsó válogatottságát, ami a tizenkilencedik volt, 1986-ban ünnepelte, a nagy mexikói égés után tért vissza 34 évesen a középpályára.

Zoran Kuntić

Talán tőle kapta a legnagyobb lökést a Ferencváros, hogy bejusson a Bajnokok Ligájába első magyar csapatként 1995-ben. Lisztes Krisztiántól kapott nagyszerű labdát, és higgadtan lőtt a kapuba az Anderlecht ellen. Ez a találat a győzelmet jelentette, a visszavágón pedig ugyanő gólpasszal szolgálta ki Goran Kopunovićot. A szabadkai Kuntić egy dél-koreai kitérő után érkezett Magyarországra, előbb Kecskemétre, ott vették észre a fehérvári klubvezetők. Egy kimagasló szezon után lett a Fradi játékosa, ahonnan szintén egy szezon után távozott, de örökre belopta magát a drukkerek szívébe. Ciprusra ment, ott is egy szezont töltött, onnan a Vasas hozta el, majd ismét a Videoton játékosa lett. Az 1999–2000-es szezont Szabadkán töltötte, majd abba is hagyta a játékot. Edzősködni kezdett, de elmaradtak a sikerei, jelenleg a Vojvodina scouthálózatának igazgatója.

Rudolf Gergely

Ő biztosította be, hogy bejusson a Bajnokok Ligájába a Debrecen. 2009-ben Varga József szerzett vezetést a playoffban, majd a Nancyban nevelkedett Rudolf ritka nagy gólt lőtt a Levszki Szófiának a Puskás Stadionban. Úgy tűnt, hogy Rudolf az Ajax játékosa lesz, de a Genoában kötött ki, majd a Bari következett, és élete nagy élménye volt, amikor a Milan ellen a San Siróban lőtt egy gólt. Figyelemre méltó meglátása volt nemrégiben: amikor ő külföldön focizott, kétszer-háromszor jobbnak kellett lennie az ottani játékosoknál. Itthon viszont egy magyarnak kell kétszer-háromszor jobbnak lennie, hogy esélyt kapjon egy külföldivel szemben. A válogatottban 28 fellépésén tízszer volt eredményes, 2014-ben Pintér Attila hívta meg utoljára az északírek elleni vereség idején.

Koplárovics Béla

A Manchester-verő. Róla talán nem is kell semmi mást írni, maximum még évszámot: 2003. A United hiába volt fölényben a BL-selejtező első meccsén, az utolsó pillanatban Szamosi Tamás elfutott a szélen, középen Koplárovics érkezett, és bevágta. Ez volt az első gólja a zalaegerszegi csapatban. A visszavágón ötöt kapott a ZTE, de ez a meccs ezrekben maradt meg olyan üzenettel, hogy egy sztárcsapat sem verhetetlen. Koplárovics ezek után kétszer játszott a válogatottban, megfordult Szlovéniában, később Iránban, majd kisebb osztrák csapatokban. 2015-ben jött róla a hír, hogy Ausztriában dolgozik, a Salzburghoz közeli Utzenaichban. 2016-ban majdnem kötélnek állt, hogy beszélgessünk az életéről, de végül lemondta. Úgy érzi, jobb, ha nem kerül szóba az az augusztusi este, az neki csak jó.

Kleinheisler László

Az első válogatottságán azonnal lőtt egy olyan találatot, ami jelentősen közrejátszott abban, hogy Magyarország kijusson a 2016-os Európa-bajnokságra. Nyilván kellettek Király Gábor bravúrjai is, de Kleinheisler gólja is beleégett a memóriánkba. Pláne, mert ezen kívül mindössze kettőt lőtt a válogatottban. Ez a találat felkeltette iránta az érdeklődést, a Werder Bremen leigazolta. A 2016-os Eb-n az osztrákok elleni 2–0-s sikernél őt választották a meccs emberének, noha akkor nem volt eredményes, de gólpasszt adott. A pályafutása nem teljesedett ki az Eb után, noha a Darmstadtban volt olyan meccse 2016 őszén, amikor a forduló válogatottjába is bekerült, és a legjobb osztályzatot is megkapta. A Darmstadt a Fradinak adta kölcsön, a Bundesliga onnan már nem jött össze, játszott a kazah Asztanában, Eszéken, a Hajduk Splitben, most a Panathinaikosz kötelékében van, de elvétve lép pályára.

Fiola Attila

Az Európa-bajnoki magyar pályázatok elbuktak ugyan, mind a három a kétezres évek elején, 2021-ben a Puskás Arénában Európa-bajnoki meccseket lehetett rendezni. Fiola Attila pedig a vb-címvédő franciáknak lőtt egy mágikus gólt. Fiola úgy jutott el 59 válogatottságig, hogy egyszer sem játszott a fővárosban, a Paks, a Videoton és a Puskás Akadémia soraiban szerepelt. A nyáron szegődött az Újpesthez, a válogatott keretnek már nem tagja, de a három Eb-részvétele önmagáért beszél.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Mervó Bence

A 2015-ös U19-es világbajnokságon Mervó lett a gólkirály. Az ötödik találatát Szerbia ellen érte el Kalmár Zsolt nagyszerű centerezése után, amivel vezetett is Magyarország 1–0-ra. A 91. percben jött az egyenlítés, a magyar csapat emberelőnyben az utolsó pillanatokban kapott ki, miután Talabér Attila szerencsétlenül nyúlt a labdához. Az öngóljával a szerbek mentek tovább a nyolc közé, hogy aztán később megnyerjék az egész tornát, a döntőben a brazilokat verve. Mervó teljesítménye kiemelkedett a magyar csapatból, a vb után Svájc felé vette az irányt, de folyamatosan sérülések hátráltatták, sem Lengyelországban, sem Dunaszerdahelyen nem tudott meghatározó játékossá válni. Még mindig csak 30 éves, de nincs csapata.

Madar Csaba

Az utolsó magyar olimpiai találat a debreceni középpályás nevéhez fűződik 1996-ból. Gyönyörű kontrát vitt végig a magyar csapat Japán ellen, és Madar remekül be is fejezte 16 méterről. Ezzel 2–1-re vezetett Dunai Antal csapata, ezt az előnyt sikerült is megőrizni egészen a 90. percig, hogy aztán egy perc alatt bekapott két góllal veszítsen a csapat, amiben nagyon sok lehetőség volt – ez mintha előre jelezte volna a későbbi évek megrázkódtatásait. Madar háromszor fordult meg a válogatottban. Az olimpia után egy évvel az MTK-hoz igazolt, amivel bajnok lett, külföldre nem ment, később visszatért Debrecenbe. Jelenleg a DEAC pályaedzője.

Koman Vladimir

Az utolsó magyar vb-érem az ő tizenegyese nélkül nem lehetett volna meg. 2009-ben a Costa Rica elleni U20-as bronzmeccsen ő értékesítette azt a büntetőt a 91. percben, amit Németh Krisztián harcolt ki. Koman karrierje csodásan indult, 2010-ben annak a Sampdoriának a tagja volt, ami negyedik lett az olasz ligában, és elindulhatott a BL-selejtezőben. Utána viszont nagy hajtűkanyarok jöttek a pályájában. Nem játszott rossz nevű klubokban (Monaco, Krasznodar), de már nem tudott vezérré emelkedni, noha az elején még a külföldi szakemberek is alkalmasnak tartották erre. Fokozatosan kiszorult a válogatottból, 2015-ben hazatért, aztán Törökországban, Iránban, az Egyesült Arab Emírségekben, majd Indiában futballozott, végül a Diósgyőrbe tért haza. Idén nyáron jelentette be a visszavonulását.

Bónusz: Teuvo Moilanen

Ő az a finn kapus, aki utoljára ért a labdához az 1997-es világbajnoki selejtező utolsó percében. Előtte három finn védőt érintett a labda, Moilanen is csak nézte a flippert. Ezzel az öngóllal egyenlített a 91. percben a magyar csapat, 1–1 lett a vége. Moilanen négyszer védett egyébként a finn válogatottban, az angol másodosztályban 150 meccse volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!