Megszorította a Fradi a Tottenhamet, de az angolok nyertek 2-1-re

2024. október 3. – 20:40

Megszorította a Fradi a Tottenhamet, de az angolok nyertek 2-1-re
Az első gól előtti pillanat, Sarr lőtt a kapuba – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-liga alapszakaszának második fordulójában a Ferencváros az angol Tottenhamet fogadta. A magyar bajnok a belga Anderlechttel szemben vereséggel kezdett a múlt héten (1-2), a Tottenham 3-0-ra verte az azeri Qarabagot Londonban, majd a Premier League-ben ugyanilyen arányban múlta felül a Manchester Unitedet idegenben. Abból a kezdőcsapatból négyen maradtak a mostani összecsapásra, a legnagyobb sztár, a koreai Szon sérült, de még így is maradtak jócskán neves játékosok az ellenfélnél. Elég csak a világbajnok argentin védőre, Romeróra vagy a német Timo Wernerre gondolni. És volt a kezdőben négy tinédzser.

Pascal Jansen vezetőedző úgy döntött, hogy a brazil Saldanhát és Varga Barnabást egyszerre küldi a pályára. Az első lehetőség épp Varga előtt adódott, Traoré készítette le neki lövésre a labdát, de a csatár nem találta el a kaput. A nyolcadik percben Traoré már eltalálta 14 méterről, Vicario azonban magabiztosan kapta le a labdát.

A válaszra sem kellett sokáig várni, Sarr a tizenhatos vonalán teljesen üresen maradt, megigazította a labdát – csak késve támadták meg –, de a lövését Dibusz vetődve hárította.

A 17. percben Varga Barnabás a kapuba fejelt, de a partjelző rögtön intette a lest, a visszajátszás igazolta, ha hajszállal is, de a magyar csatár előrébb helyezkedett a védőknél. Hogy ezt az asszisztens kiszúrta, komoly bravúr volt. Két perccel később Ćivić bal oldali beadását Varga öt méterről lőtte kapura, de Vicario villámgyors mozdulattal hárított.

A 23. percben megingott a Fradi védelme, a védők többször is felszabadíthattak volna, Cissé nem tudta elrúgni a labdát, Gartemann a másik irányba fordult, mint amerre pattant, Sarr három méterről ezt kihasználva a jobb sarokba bombázott, Dibusz kiszolgáltatott helyzetben volt.

A szenegáli Sarr ünnepli a gólját – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
A szenegáli Sarr ünnepli a gólját – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

A Fradit érezhetően megfogta a gól, két perc sem telt el, amikor Werner passzából Sarr ezúttal 18 méterrel vette célba a kaput, de Dibusz a helyén volt.

Varga a 27. percben labdát szerzett a felezővonalnál, Saldanhát szöktette volna, de a védelem visszazárt, nem lett helyzet. A 33. percben a Tottenham kapufát lőtt, miután Porro visszaszerzett egy elveszettnek látszó labdát – Saldanhával ütköztek – a tizenhatoson belül, de az ötös sarkáról nem tudta becsavarni, a kipattanóval pedig nem tudtak mihez kezdeni.

A második félidőt is jól kezdte a Fradi, Saldanha lövését kiütötte a kapus, az 54. percben Romero fejesénél résen kellett lennie Dibusznak. Pár perc múlva nagy mázlija volt a hazai csapatnak, Raul Gustavo szorításából Lankshear nagy erővel lőtt kapura, centikkel fölé.

A Fradiba hoztak némi lendületet a cserék – Zachariassen és Ben Romdhane –, de amikor túl bátran támadtak, akkor egy kontra indult, és ha Werner ellövi a labdát a vele szemben álló Dibusz mellett 14 méterről, akkor jobban járt volna, de el akarta mellette húzni, ami nem volt jó döntés, mert kisodródott, és esélye sem volt a rövid sarokba rúgni a labdát.

A Ferencváros komoly energiákat mozgósított az egyenlítésért, talán a legnagyobb esély Kady előtt maradt ki, aki tisztán fejelhetett, de nem nagy erővel, és Vicario magához ölelte a labdát. Makreckis elfutása után kétszer is lövőhelyzetbe került a magyar csapat, de mindkettőt blokkolták a védők.

A 86. percben Johnson eldöntötte a meccset. A cserejátékos a bal oldalról kapott egy labdát, jobbal átvette, megtalálta a lövőhelyzetet a tizenhatoson belül, és ballal a bal kapufa segítségével megszerezte a második találatot. Nem volt erős lövés, de elment a lábak közt, és Dibusz hiába nyújtózott, nem volt esélye.

A 90. percben Varga belőtte a becsületgólt, Ramirez élesen belőtt labdáját hat méterről vágta be a léc alá. Nagyszerű akció és tökéletes megoldás volt, kár, hogy nem hamarabb jött. Mert a meccs forgatókönyve így pontosan ugyanolyan volt, mint egy hete Brüsszelben, a kétgólos hátrány után felcsillant a remény, de az egyenlítésre már nem maradt szemernyi esély sem.

Varga szépítő gólja – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters
Varga szépítő gólja – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

A magyar bajnok pillanatnyilag a 31. helyen áll a 36-os tabellán. Három hét múlva azzal a Nizzával játszik a Fradi itthon, amelyik egy hellyel és egy ponttal előzi meg. A továbbjutás, vagyis legalább a 24. hely megszerzése nem elérhetetlen, de a védelemnek sokkal koncentráltabban kell teljesítenie.

Ferencvárosi – Tottenham Hotspur (angol) 1–2 (0–1)
Groupama Aréna, 20 795 néző
gólszerzők: Varga B. (90.), illetve Sarr (23.), Johnson (86.)
Ferencváros: Dibusz – Gartenmann (Makreckis, 77.), Cissé, Gustavo, Ramírez – Abu Fani (Pesić, 84.), Maiga – Traoré (Kady, 77.), Saldanha (Zachariassen, 60.), Ćivić (Ben Romdhane, 60.) – Varga B.
Tottenham: Vicario – Pedro Porro, Romero, Gray, Davies – Sarr (Solanke, 81.), Bissouma, Bergvall (Kulusevski, 65.) – Moore, Lankshear (Maddison, 65.), Werner (Johnson, 65.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!