A Fradi és a kirekesztés? Mint Makó Jeruzsálemtől!

2024. szeptember 25. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Aki esetleg azt hitte, hogy a Ferencvárosi Torna Clubnak bármi köze lenne a rasszizmushoz vagy a kirekesztéshez, az nem is tévedhetne nagyobbat, mert „az FTC elkötelezett a kirekesztés bármilyen megnyilvánulása elleni küzdelemben”. Egyebek mellett ez az idézet is szerepel a Fradi válaszában, amit azután küldtek, hogy megkérdeztük, miért tettek ki a Ferencvárosi Torna Club Facebook-oldalára egy, a Fradi 1995-ös, brüsszeli mérkőzésén készült képet, amin az Aryan Army szélsőjobboldali csoport jelképe látható.

A klub válasza szerint „a kollégák hibáztak, amikor ilyen illusztrációt választottak a cikkhez és az FB poszthoz. A képet azonnal cseréltük, hiszen az FTC elkötelezett a kirekesztés bármilyen megnyilvánulása elleni küzdelemben.”

Kérdeztük őket arról is, miért törölték azt a kommentet, amiben felhívták a figyelmet a szélsőjobboldali jelképre, de azt írták, ilyen komment törléséről nincs tudomásuk, de a lényeg egyébként is az, hogy „a jelzést vettük, a hibát korrigáljuk”.

Válaszukban azt írják, „a kilencvenes, a kétezres évek elejének riasztó példái után Kubatov Gábor elnökké választása utáni első pillanattól a Ferencvárosi Torna Club volt az első magyar sportegyesület, mely a kirekesztés elleni harc mellé állt, nem csak szóba, hanem tettekben is”. Erre példákat is sorolnak, szám szerint 18-at, olyanokat, mint hogy

„A 2019-es kampányfilmünkben hat labdarúgónk, Miha Blazic, Franck Boli, Dibusz Dénes, Lovrencsics Gergő, Isael Barbosa és Tokmac Nguen mondja el anyanyelvén akkori kampányszlogenünket: Nálunk csak egy szín számít, a zöld!”

vagy

„A Ferencvárosi Torna Club több ezer példányban szurkolói tájékoztatót készített, melyet több alkalommal közzétett a klub hivatalos média felületein és kiosztotta a szurkolók között a stadionba történő belépéskor. A klub biztonsági szolgálata különösen figyelt arra, hogy sem a szurkolók ruházata, sem az általuk kifeszített molinók és zászlók semmilyen politikai jelképet, más népet, vallást és kisebbséget sértő szimbólumot ne tartalmazzon.”

A Fradi felnőtt férfi futballcsapatának drukkerei egyébként rendszeresen mutatnak fel politikai üzeneteket tartalmazó molinókat a csapat – főleg hazai – meccsein, volt például olyan is, amikor Jámbor András parlamenti képviselőnek üzentek, vagy olyan, amikor Tordai Bencét nevezték semmirekellő szarházinak, de olyan is, amikor a párizsi olimpiát nevezték „legaljának”.

FRISSÍTÉS 17:31

A poszt eredeti verziójának harmadik bekezdésében a törölt kommentek többes számban szerepeltek, ezt a cikk megjelenése után korrigáltuk, a törölt kommentet egyes számban említve. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!