Öt perc alatt döntött az Anderlecht a Fradi ellen, és 2-1-re nyert az El-ben

2024. szeptember 25. – 23:00

Öt perc alatt döntött az Anderlecht a Fradi ellen, és 2-1-re nyert az El-ben
Dibusz Dénes hiába vetődött, a labda a kapuban kötött ki a 60. percben – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este mutatkozott be a Ferencváros az Európa Liga nyolc mérkőzéses alapszakaszában. A magyar bajnok a nem legszebb napjait élő belga Anderlecht ellen kezdett Brüsszelben, szakadó esőben. A két csapatnak 1995-re vezethető vissza a közös múltja, amikor egy örökre emlékezetes BL-selejtezőben a magyar csapat Zoran Kuntics góljával nyert kint 1-0-ra, és a hazai döntetlennel a klub a történetében először elérte a főtáblát.

Az Anderlecht edzőt váltott a múlt héten, David Hubert vette át az irányítást, akinek a Genkben Tőzsér Dániel és Köteles László is a csapattársa volt. A Fradi kezdőjében négy magyar kapott helyet, Dibusz Dénes kapus mellett a védelemben Botka Endre és Szalai Gábor, a csatársorban pedig Varga Barnabás.

Noha gól nélküli volt az első félidő, mivel mindkét csapat szellősen védekezett, élvezetes, változatos és mozgalmas volt az első 45 perc.

Az első lövés a Fradié volt, de ezt blokkolták, és a szöglet nem okozott veszélyt az ötödik percben. Az Anderlecht két kaput találó lövéssel válaszolt, az elsőnél volt könnyebb dolga Dibusznak, a másodiknál bravúrra volt szüksége, ballal kapott bele a bal alsóba tartó labdába.

A 20. percben Kady egy csel után lőtt, de a belga védők blokkolták. Három perc múlva veszélyes helyről lőtt szabadrúgást az Anderlecht, jól csavarodott be a labda, Dolberg négy méterről fejelt, de fölé. A 25. percben Edonzie 18 méterről vette célba a bal alsó sarkot, Dibusz kiütötte, az érkező Sardella 14 méterről lőtte vissza a kipattanót, de egy méterrel fölé.

A 35. percben a második Fradi szöglet után kisebb kavarodás alakult ki, a labda Varga Barnabás elé került, aki rá is lőtte, de épp Cissé fejét találta el, aki nem tudott elugrani a kapu felé tartó labda elől.

A 38. percben Dibusznak ismét a helyén kellett lennie, amikor Amuzu kapott jó indítást a jobb szélen, élesen középre lőtte, a magyar kapusnak kellett kiütnie az étkező csatárok elől. Rommensnek volt még egy jó helyzetből eleresztett lövése, de a helyén volt a belga kapus.

A fordulás után viszonylag eseménytelenül telt az első negyedóra, Varga Barnabás volt egy helyzete, de kimaradt, mert miután betört a tizenhatoson belülre, a lövésre már nem maradt ereje.

A 60. percben aztán vezetést kissé váratlanul szerzett az Anderlecht.

Edonzie kapott egy indítást a bal oldalon, bevitte a labdát a tizenhatoson belülre, aztán Stroykensnek adta, aki Verschaerennek készítette le. A belgák tízese pedig ballal, nem nagy erővel, de nagyon pontosan helyezte a labdát a jobb alsó felé 18 méterről. Dibusz későn vette észre, vetődött érte, bele is ért, de a kapufa besegítette a labdát a kapuba.

Öt perc sem telt el, amikor Dibusz nagy bravúrral kiütött egy jobb alsóba tartó Dolberg-fejest, a kipattanót Edonzie szedte össze, megtolta Botka mellett, a meccsen egyébként is sokat bizonytalankodó védő megrúgta a csatárt. A játékvezető befújta a jogos tizenegyest, a dán Dolberg pedig két lépésről nagyon magabiztosan, nagyon erősen lőtte oda a labdát, ahová az első gólnál is a hálóba ment.

A 70. perc után szánta rá cserékre magát Pascal Jansen Fradi-edző, három helyen is változtatott a csapatán, beállt például a rekordigazolás, a brazil Saldanha is, aki a Budafok elleni kupameccsen valamint az MTK ellen is betalált, de ez egy másik szint volt.

Az utolsó tíz percet emberelőnyben játszotta a Ferencváros, a csereként beszállt Angulo néhány perc alatt gyűjtött be ugyanis két sárgát. A 87. percben Traoré tíz méterről, kapásból visszaküldött egy röviden kifejelt labdát, ami a menteni igyekvő Simic fejéről került a kapuba. A szépítés után nem volt esély az egyenlítésre, a négy perces hosszabbítás úgy telt el, hogy a belgák tizenhatosára sem jutott el a zöld-fehér csapat.

A javításra már a jövő héten lehetősége lesz a Fradinak, igaz a Tottenham ellen bravúr kell még a pontszerzéshez is. Hogy az első forduló után hányadik lesz a Ferencváros, az majd a csütörtöki játéknap után derül ki.

RSC Anderlecht – Ferencvárosi TC 2-1 (0-0)
gólszerzők: Verschaeren (60.), Dolberg (66., 11-esből), illetve Traoré (86.)
RSC Anderlecht: Coosemans – Sardella, Jörgensen, Simic, Ndiaye (Foket, 79.) – Verschaeren, Dendoncker, Stroeykens (Leoni, 69.), Edonzie (Ashimeru, 69.) – Amuzu (Angulo, 40.), Dolberg (Vázquez, 69.)
Ferencvárosi TC: Dibusz – Botka (Gartenmann, 76.), Cissé, Szalai, Ramírez (Civic, 76.) – Rommens, Abu Fani (Maiga, 71.) – Traoré, Zachariassen (Ben Romdan, 71.), Kady (Saldanha, 71.) – Varga B.

A többi meccsen: Manchester United (angol)-FC Twente (holland) 1-1 (1-0) Galatasaray (török)-PAOK (görög) 3-1 (0-0) Dinamo Kijev (ukrán)-SS Lazio (olasz) 0-3 (0-3) PFC Ludogorec (bolgár)-Slavia Praha (cseh) 0-2 (0-1) FC Midtjylland (dán)-TSG 1899 Hoffenheim (német) 1-1 (1-0) OGC Nice (francia)-Real Sociedad (spanyol) 1-1 (1-1) korábban: AZ Alkmaar (holland)-IF Elfsborg (svéd) 3-2 (1-1) FK Bodö/Glimt (norvég)-FC Porto (portugál) 3-2 (2-1)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!