Szégyen és vicc – zúdul a bírálat az UEFA-ra, amelyik beismerte, elmaradt egy német tizenegyes a spanyolok ellen az Eb-n

2024. szeptember 24. – 18:48

Szégyen és vicc – zúdul a bírálat az UEFA-ra, amelyik beismerte, elmaradt egy német tizenegyes a spanyolok ellen az Eb-n
Musiala lövését Cucurella blokkolta, amiért elmaradt a büntető – Fotó: Tom Weller / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újra fellángolt a vita Németországban a nyári labdarúgó-Európa-bajnokság után, egyre több egykori német játékos szólal meg az UEFA beismeréséről. Az európai szövetség (UEFA) nem adott ki állásfoglalást a német–spanyol negyeddöntő után, most azonban egy kiszivárgott dokumentumot nyilvánosságra hozott a Relevo.com nevű spanyol portál.

A belső levél alapján egyértelmű: hibás döntés született az Eb-n, amikor Musiala lövésénél, Cucurella kezezésénél a játékvezető nem ítélt tizenegyest a 107. percben. Mivel a győztes gól a 119. percben született meg, erre szokták azt mondani, hogy a 2-1-es végeredményt jelentősen befolyásoló ítélet született.

Nemcsak az angol Anthony Taylor ténykedését bírálták, hanem a videóbírónak is közbe kellett volna lépnie, mert a spanyol védő keze nem volt szorosan a teste mellett. Ráadásul a német–dánon hasonló kéztartásért tizenegyest kaptak a németek, vagyis a következetesség teljesen megkérdőjeleződött a negyeddöntő után. A tornát egyébként a spanyolok nyerték meg, az elődöntőben a franciákat, a döntőben az angolokat verték.

Az Eb után visszavonuló Toni Kroos, aki a Reallal BL-győzelmet ünnepelt június elsején, úgy reagált a levélre, hogy

„három hónapba telt, mire rájöttek, hogy kézről van szó, amit szinte mindenki azonnal látott. Ez végtelenül megnyugtató, köszönöm, jó érzéssel tölt el.”

Gúnyosan hozzátette még: ő most a hivatalosnak mondható beismerés után Európa-bajnoknak mondhatja magát?

A FIFA és az UEFA általában nem kommentálja a jeleneteket, az ítéleteket egy nagy torna alatt, hogy megvédje a játékvezetőket, mondván így is nagy nyomás alatt vannak, és nem szerencsés pellengérre állítani őket.

A Bildnek nyilatkozó Thorsten Kinhöfer korábbi FIFA játékvezető viccnek nevezte az egész esetet, amatőr szervezetnek titulálta az UEFA-t, és elsősorban azt tartotta nevetségesnek, hogy csak most, ráadásul egy belső dokumentumban ismerték el, hibás döntés született. Akár másnap is bocsánatot is lehetett volna kérni, és az élet megy tovább.

A világbajnok Lothar Matthäus sem fukarkodott a kritikával, szégyennek és átverésnek nevezte a történteket, állítása szerint ő már a lefújás mondta, hogy ezért tizenegyes járt volna. „Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen kommunikáció zajlott le a játékvezető és a VAR között, ideje lenne tisztázni a helyzetet, és azt is, milyen irányelvek voltak érvényben az egész torna idején.”

Németország ezzel a 2-1-es stuttgarti vereséggel elköszönt az Eb-től.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!