Lehmann Csongor Európa-bajnok lett triatlonban

2024. szeptember 21. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

A 25 éves Lehmann Csongor megnyerte a franciaországi Vichyben rendezett olimpiai távú Európa-bajnokságot. Kiss Gergely 7., Dévay Zsombor 20., Dobi Gergő pedig 26. lett, tudatta a Magyar Triatlon Szövetség.

Többszörös világkupa-győztesként már a párizsi olimpiára is jó esélyekkel érkezett Lehmann Csongor, de akkor a szerencse elpártolt tőle és egy törött úszószemüveg miatt a 11. helyet szerezte meg. Mostanra azonban minden összeállt, ismét csúcsformában érkezett Vichybe, ahol összesen négy magyar indult a férfi mezőnyben.

Lehmann Csongor Kiss Gergellyel együtt a második csoportban zárta az 1,5 kilométeres úszást, így az üldözőbolyban kezdték el a hétkörös, 40 kilométeres kerékpár szakaszt. Már a harmadik körben felértek az élbolyba és végig ott is tekertek, a táv második felében Dévay Zsombor is csatlakozott hozzájuk és többször az élről diktálta a tempót.

Döntő pillanatnak bizonyult a váltás a 10 kilométeres futásra, amelyet Lehmann Csongor az első helyről kezdett meg. Kiss Gergely itt is csatlakozott hozzá, többször együtt futottak az élen. A táv felénél Lehmann Csongor egy négyfős csoporttal elhúzott a mezőnytől, majd az utolsó három kilométeren már csak hárman csatáztak a dobogós helyezésekért a norvég Casper Stonesszal és a francia Yanis Seguinnal. Csongor az utolsó 500 méteren gyújtotta be a rakétákat, legalább 30 méterre elhúzott riválisaitól és magabiztosan, nyugodtan, az utolsó két méteren már büszkén sétálva ért be a célba és emelte fel dicsőségesen a célszalagot.

„Csodálatos dolog kimondani, hogy Európa-bajnok lettem. Még próbálok magamhoz térni, brutálisan kemény volt a verseny, különösen az utolsó 500 méter. Az ájulás szélén voltam, mindent kiadtam magamból. Az úszás nem úgy sikerült, ahogy terveztem, a bringán is kerestem önmagam és bár az élről kezdtem, még a futás elején sem voltam a legfrissebb, de nagyon motivált voltam. Mindig próbált valaki elszakadni, ezért rángatós volt a futás, én is többször próbálkoztam, mert nagyon akartam a győzelmet, de folyton visszazárkóztak. Az utolsó 500 méteren egy mindent eldöntő rohamot indítottam, a végéig hátra sem néztem, csak mentem. Régóta álmodoztam róla, hogy Európa-bajnok legyek és most végre összejött! Párizs után nagyon éhes lettem a sikerre, hiszen ott is 110 százalékot adtam ki magamból, de nem társult ilyen eredménnyel. Ez a győzelem nagyon jó állomás a világbajnoki döntő előtt” – mondta a győzelme után Lehmann Csongor, aki hozzátette, hogy nagyon örül csapattársa, a még U23-as Kiss Gergő 7. helyezésének és annak, hogy együtt tudtak versenyezni.

„Hajtottuk már ezt a sikert több éve, benne volt a pakliban, hogy Csongor egyszer dobogós lesz és ő is nagyon akarta. Az olimpián a balszerencse, a 11. hely nagyon fájó volt, így borzasztóan fontos volt neki, hogy ez összejöjjön és nagyon kellett a magyar triatlonnak is. Bár Csongor győzelme volt a papírforma, azt valóra is kellett váltani. Sokkal több energiát kellett belerakni, mint gondoltuk, kemény ellenfeleket talált a futásban, de a végén sikeresen el tudott szakadni” – mondta Lehmann Tibor, Csongor edzője és édesapja.

„Ez a magyar triatlon 40 éves történetének legnagyobb sikere. Az elit kategóriában, olimpiai távon, világversenyen sosem állt még magyar versenyző a dobogó tetején. Egyedülálló teljesítményt nyújtott Csongor, egy nagyon erős mezőnyben kontrolláltan, kifogástalanul versenyzett, amihez neki, az edzőjének, Lehmann Tibornak és az egész szakmai stábnak gratulálok. Ez az eredmény is alátámasztja, hogy Csongort milyen balszerencse sújtotta az olimpián, hiszen Párizsban is ugyanilyen jó formában volt” – mondta Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke.

Az Európa-bajnoki győzelem Lehmann Csongor eddigi legnagyobb sikere. U23-as világbajnokként robbant be az elit mezőnybe, ahol a legjobb eredménye eddig a világbajnoki sorozat olasz futamán elért 3. helyezése és a két tiszaújvárosi világkupa-győzelem volt. Európa-bajnokságon korábban a 4. volt a legjobb eredménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!