Polgár Judit lett az elmúlt száz év legmeghatározóbb női sakkozója

2024. szeptember 20. – 08:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt száz év legjobb női sakkozója Polgár Judit, az elmúlt száz év legjobb női sakkedzője Polgár Zsuzsa lett – derül ki a lapunkhoz elküldött sajtóközleményből.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) megalapításának századik évfordulóján díjazták a sakkvilág meghatározó alakjait 18 kategóriában. Az egyes kategóriákban a FIDE illetékes bizottságai jelölték az arra méltónak tartott játékosokat és szervezeteket, egy-egy kategória nyerteséről pedig szavazással döntöttek.

Fotó: FIDE
Fotó: FIDE

A legjobb női sakkozó kategóriájában tíz jelölés érkezett, a jelöltek mindegyike korábbi világbajnok. A nyilvános szavazáson Polgár Judit, Noa Gaprindashvili és Vera Menchik voltak versenyben, közülük került ki győztesként a magyar sakkozó. Polgár Judit már 15 évesen megkapta a nagymesteri címet, az egyetlen női sakkozó, aki bekerült a top 10 játékos közé.

A legjobb férfi játékosnak járó díj három esélyese Magnus Carlsen, Garri Kaszparov és Bobby Fischer volt, közülük Magnus Carlsen vehette át a díjat.

A legjobb női sakkedzőnek Polgár Zsuzsát választották. Polgár Zsuzsa négyszeres sakkvilágbajnok volt 1996 és 1999 között. 15 éves korában vált a legmagasabban rangsorolt női sakkozóvá, majd 1991-ben ő volt a harmadik nő, aki elnyerte a FIDE-től a nagymesteri címet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!