Sakkolimpia: Rapport kihasználta, hogy ellenfele elszámolta magát, megvan az ötödik győzelem

2024. szeptember 15. – 20:25

Sakkolimpia: Rapport kihasználta, hogy ellenfele elszámolta magát, megvan az ötödik győzelem
Rapport Richárd volt a nyerő ember az ukránokkal szemben – Fotó Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Ukrajna szombaton legyőzte az Egyesült Államokat (2,5-1,5), az ötödik fordulóban Magyarországgal sorsolták össze. A szombaton nagy győzelmet elérő Vaszilij Ivancsuk világossal Rapport Richárdot kapta ellenfélül.

Az éltáblás magyar sokáig tartotta az egyenlő állást, a 20. lépésben ritkán látható hibát követett el az ukrán, kötésben hagyta a futóját, amitől megfelelő ellenjátékot és minőségelőnyt remélt, de hiba csúszott a számításába.

Ivancsukot megzavarta a hibája, a 26. lépésben pedig fel is adta, amikor azzal szembesült, hogy a mattot csak úgy tudja elkerülni, hogy a vezérét be kell áldoznia. Ha Rapport megtolja f6-ra a gyalogját, csak a vezér tudja megmenteni a helyzetet, viszont lényegében el is dől a parti.

A magyar játékosok közül először Szjugirov Szanan végzett döntetlenre, aztán Gledura Benjámin is remizett, végül Berkes Ferenc több mint ötórányi játék után küzdötte ki a fél pontot. Berkes a játszma egy részén jobban állt, de ezt a középjátékban nem tudta megtartani Korobjovval szemben. A kétbástyás végjátékban viszont megingathatatlanul hozta a legjobb lépéseket, és a döntetlent. Ami azt jelentette, hogy 2,5-1,5-re Magyarország nyert, ezzel pedig tízpontos, ahogy a legnagyobb favoritok, mint például India, Kína, valamint Vietnám. Közülük kerül a következő ellenfél. A magyar B csapat kikapott Chilétől, a C csapat simán verte Libanont.

A magyar női csapat simán verte Észtországot. Folytatás hétfőn, kedden pedig szünnap jön.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!