Aranyérmet szerzett a kajakos Kiss Péter Pál a párizsi paralimpián

2024. szeptember 7. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Kiss Péter Pál címvédőként aranyérmet szerzett a KL1-es kategóriában, 200 méteren a párizsi paralimpián szombaton. Suba Róbert ugyanebben a számban negyedik lett, írja az MTI.

Kiss a Budapesti Honvéd 21 éves világ- és Európa-bajnok versenyzője már a pénteki előfutamból biztosította a helyét a döntőben. Középfutamból csatlakozott hozzá Suba Róbert is, így két versenyzője is volt Magyarországnak.

Kiss a táv elején átvette a vezetést, 80 méter után elképesztő sebességgel hagyta el a többieket. Közel két másodperces előnnyel nyerte meg aranyérmét. Kiss Péter Pált nyolcéves korában Guillain Barré-szindrómával diagnosztizálták, emiatt deréktól lefelé lebénult. Kiss mostani győzelmével kétszeres paralimpiai bajnok, emellett négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok.

A negyedik helyezést elért, 44 éves Suba Róbert fiatalon több sportágat is kipróbált, majd 19 évesen, többéves ejtőernyős tapasztalattal, több tucat ugrást követően egy „rendellenes nyitás” következtében 1500 méter magasról lezuhant és gerincsérülést szenvedett. Azóta kerekesszékben él, de már a baleset után, a kórházban tovább folytatta a sportolást, majd elkezdett kajakozni.

A kétszeres lábszáramputált Kiss Tibor a KL2-es kategóriában a B döntőben szállt vízre, amelyben másodikként ért célba, így összesítésben a 10. helyen végzett. Boldizsár Dalma, aki korábban az épek között többszörös korosztályos bajnok volt, de a gerincvelőt megtámadó betegség miatt kényszerült néhány éve kerekesszékbe, szombaton a kenut jelentő VL2-es versenyt a B fináléban fejezte be, második helyével összesítésben ő is a 10. lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!