Sírva panaszkodott a kiskorú megerőszakolása miatt elítélt holland olimpikon, amiért kifütyülték Párizsban

2024. augusztus 14. – 09:46

Másolás

Vágólapra másolva

„Valamit rosszul csináltam, tíz évvel ezelőtt. Ezt el kell fogadnom. De bántani a körülöttem lévő embereket – legyen az [csapattársam Matthew Immers], a feleségem, a gyermekem... ez egyszerűen túl messzire megy számomra. Ez határozottan egy olyan pillanat volt, amikor azt gondoltam: Megéri ez?” – ezt mondta sírva fakadva a holland De Telegraaf szerint újságíróknak Steven van de Velde a párizsi olimpiai élményéről. Steven van de Veldét kifütyülték a mérkőzései alatt, amelyekre a francia főváros szívében, az Eiffel-torony lábánál került sor.

Könnyeivel küszködve a sportoló megemlítette egy brit bulvárlap cikkét, amelyben a felesége képe szerepelt. „Ekkor törtem össze” – mondta Van de Velde.

És hogy miért fütyülték ki?

A 30 éves holland strandröplabdázó még 19 éves korában, 2014-ben Nagy-Britanniába utazott, hogy találkozzon egy 12 éves lánnyal, akit a Facebookon ismert meg, és tisztában volt a lány korával. 2016-ban bűnösnek vallotta magát a diáklány megerőszakolásában, és négy év börtönbüntetésre ítélték. Van de Velde 12 hónapot ült rács mögött Nagy-Britanniában, mielőtt átszállították Hollandiába, ahol egy hónappal később szabadult.

A holland Steven van de Velde, miközben elhagyja a pályát a vesztes mérkőzés után – Fotó: Esa Alexander (Reuters)
A holland Steven van de Velde, miközben elhagyja a pályát a vesztes mérkőzés után – Fotó: Esa Alexander (Reuters)

Arra a kérdésre, hogy fontolgatta-e, hogy egyáltalán nem vesz részt a játékokon, Van de Velde így válaszolt: „Természetesen gondoltam rá, igen.”

Michel Everaert, a Holland Röplabda Szövetség (Nevobo) főigazgatója kedden azt is állította, hogy a Van de Velde kifütyülését a brit újságok szították. (Nagy-Britanniában a holland sportoló szexuális bűnözőként van nyilvántartva.)

Van de Velde és Immers a párizsi játékokról a 16 között egy brazil páros ellen esett ki.

„Ha beszélhetek a nevében, a vesztes meccs után csalódottak voltunk” – mondta Immers a vereség után az Associated Press szerint. „De azt mondtuk egymásnak: »Nézzétek, mit tettünk együtt. Nézzétek, milyen keményen harcoltunk a sok figyelem mellett«. Együtt maradtunk. Együtt sírtunk a pályán kívül, és azt mondtuk: »Oké, élvezzük ki ezt a pillanatot«. És így is tettünk. Szóval örülök, hogy így csináltuk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!