Az öttusaelnök megköszönte Gulyás Michelle-nek, hogy elvitte a rémálmát

2024. augusztus 13. – 14:36

Az öttusaelnök megköszönte Gulyás Michelle-nek, hogy elvitte a rémálmát
Balogh Gábor elnök és Gulyás Michelle az aranyérmével – Fotó: Búza Virág / Magyar Öttusa Szövetség

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar öttusa éve az idei, állapította meg az elnök, Balogh Gábor. A júniusi világbajnokságon a férfiaknál arany-, illetve ezüstérmes volt Bőhm Csaba és Szép Balázs, míg a nőknél Guzi Blanka és Erdős Rita állhatott fel a dobogóra, előbbi a második, utóbbi a harmadik fokára. A párizsi olimpián pedig Gulyás Michelle megnyert egy olyan aranyérmet, amire 2004 óta vártak a sportágban.

Gulyás várakozás felett vívott, 35-ből 23 győztes asszója volt, és ugyan videózott, általában nem az hozta meg neki a találatot, hanem a megérzései. A lovaglásban kifejezetten örült, hogy hibátlanul ért célba, úszásban egy kicsit tartalékolt, mert úgy gondolta, hogy a futás utolsó métereire kell inkább tartalékolni. Így is világrekordot ért el, 1461 ponttal, túlszárnyalva a korábbi 1433-as csúcsot.

Balogh emlékeztetett arra, hogy nemcsak az aranyéremmel, hanem ezzel a rekorddal is beírta a nevét történelemkönyvbe, mert a sportág ebben a formájában megszűnik, a lovaglást felváltja az akadályverseny.

„Személy szerint azt köszönöm Michelle-nek, hogy mostantól tudok a saját ezüstérmemre már boldogan tekinteni, mert eddig inkább rémálmaim voltak. Az az érzés volt bennem, hogy egy pici hiányzott, de most már azt látom benne, hogy ezt az érmet, amit magammal is hoztam, megnyertem” – nyilatkozott Balogh, aki 2000-ben volt második, és még eljutott két olimpiára (Athén és Peking), a hiányzó aranyérmet azonban nem tudta begyűjteni.

A negyedik helyen befutó Guzi Blanka már tud pozitívan nézni erre a helyezésre. A lövészettel kombinált futást nála gyorsabban senki sem tudta megcsinálni eddig a világon, így zárkózott fel a tizenharmadik helyről. Neki a vívás nem sikerült jól. Ha csak két asszót megnyer még pluszban, és tizenöt győzelemmel végez, szinte biztosan lett volna két érme a sportágnak. Guzi négy év múlva már akkor lenne boldog, ha éremmel térne haza Los Angelesből.

A 23 éves Gulyás Michelle azt mondta, hogy még furcsa neki, ha olimpiai bajnoknak szólítják, egyáltalán nem tudatosult még benne, még ha az érmével járkál is mindenfelé. Amikor a családjával beszél, általában sírás lesz a vége.

„Érzelmileg még nem tudtam rávenni magam, hogy visszanézzem, mi történt, még nem értékeltem ki. Az utolsó körben látszik, hogy küzdök a könnyeimmel, az utolsó másodpercek jöttek eddig szembe a neten, már amikor nálam volt a telefonom. Abba belenéztem, és persze, hogy megérintett. Egyébként én büszke vagyok az egész csapatra, aki kint volt” – mondta Gulyás. Szép Balázs a tizedik, Bőhm a tizenharmadik helyen végzett.

Tibolya Péter az Újpest edzője és szakosztályvezetője a köszönetnyilvánításba beleszőtte az elnökséget, ami ebben az esetben nemcsak üres frázis, mert a korábbi, decemberben távozó elnökség vitatható válogatási elveit a jelenlegi felül tudta bírálni, bár még így is akadtak olyanok ebben a grémiumban, akik nem szerették volna Gulyás olimpiai részvételét. A részletekben már nem merült el, de ez érezhető tüske maradt benne.

Gulyással két hónap pihenő után akar találkozni, hogy végigbeszéljék a folytatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!