Bronzérmével történelmet írt Cindy Ngamba, a menekült bokszoló

2024. augusztus 9. – 08:53

Bronzérmével történelmet írt Cindy Ngamba, a menekült bokszoló
Fotó: Mehmet Murat Onel / Anadolu / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön kikapott panamai ellenfelétől, így bronzérmes Cindy Ngamba kameruni származású bokszoló. Ngamba a Menekültek Olimpiai Csapatának színeiben versenyzett, ő az első, aki érmet szerzett a csapatból, mióta a Nemzeti Olimpiai Bizottság 2016-ban létrehozta azt, hazájukból elmenekülni kényszerült sportolók számára.

Ngambától már az is hatalmas eredmény, hogy kijutott az olimpiára, hiszen bokszban szintén ő az első a csapatból az olimpián. A negyeddöntőbe a kanadai Thammara Thibault legyőzésével jutott, ahol pedig a francia Davina Michelt győzte le. Az elődöntőben azonban a 10 évvel idősebb panamai Atheyna Bylon bizonyult jobbnak, aki pontozással győzött.

Ngamba 15 éve költözött Angliába és gimnáziumi, majd később egyetemi tanulmányai mellett kezdett bokszolni. Az angol hatóságok néhány éve kis híján visszatoloncolták Kamerunba, de végül menedékjogot kapott. Ezek után megpróbált állampolgárságot szerezni, ügyét azonban hiába támogatta a brit bokszszövetség, Ngamba azóta sem lehet brit állampolgár.

A bokszoló az olimpia előtt, egy Guardiannak adott interjúban úgy fogalmazott, ő csak egy a milliárdból. „Én csak egy vagyok azon kevesek közül, akiknek megadatott a lehetőség, néhányan sosem kapják meg. Sok menekült, akik a belüket is kidolgozzák, csak abban reménykednek, hogy egy nap valaki észreveszi őket, valaki felfigyel rájuk. Nos, én egyike voltam azoknak, akiknek megadatott a lehetőség. És biztos akarok lenni benne, hogy a legtöbbet hozom ki belőle.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!