Elődöntős a magyar férfi kardcsapat az olimpián

2024. július 31. – 14:24

Elődöntős a magyar férfi kardcsapat az olimpián
Gémesi Csanád, Szatmári András, Rabb Krisztián és Szilágyi Áron a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kard csapatverseny negyeddöntőjének végén a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 31-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A világbajnoki címvédőként érkező magyar férfi kardcsapat az olaszokkal kezdett a párizsi olimpia negyeddöntőjében. Mindjárt az első párban megismétlődött a tokiói döntő, vagyis Szilágyi Áron Samelével kezdett. Most értelemszerűen csak ötig vívtak, és Szilágyi 5-3-ra nyert. A második párban Gémesi Csanád jött, és Curatoli ellen 7-4-es vereséget szenvedett, amivel az olaszok megfordították az állást. Szatmári és Gallo asszójában a magyarnak volt egy nagyon szép találata, amikor szorongatott helyzetben, a pást végén védett és visszavágott, ezzel egyenlített 13-13-ra, de utána kapott két tust, így az olaszok 15-13-as előnnyel fordultak rá a második szakaszra.

Gémesi Curatolival szemben előbb egyenlített (16-16), a vezetést is átvette, de 19-18 után kapott két találatot, amivel az olaszok ismét előnybe kerültek. (19-20)

Ezek után Gallo kötött be, míg magyar oldalon Szilágyi Áron, akinek a mozgásán látni lehetett a sérülés nyomait, amit még az első csörtében szenvedett el. 23-23 után az olasz adott egy találatot, amit a magyar vitatott, de a zsűrielnöknek esze ágában nem volt megváltoztatnia azt a döntését, amit előzőleg hozott. Gallo újabb támadása is ült, és ekkor nem nézett ki a meccs képe, mert 23-25-tel adták át a stafétát.

Szatmári Curatoli ellen, akinek kedveli a stílusát, feljött 26-26-ra. Ő is vezetett, és meg is tudta tartani a balkezes olaszzal szemben, bemutatott egy szép lerohanó támadás mellett egy györnyörű védés-visszavágást is, amivel 30-28-ra módosította az állást.

Gémesi is lendületet kapott, Gallo nem találta ellene a megoldást, és máris 35-29-es magyar előnyt mutatott az eredményjelző. Szatmári azonban gyengén kezdett a következő párban, négy mínusszal. Utána viszont összekapta magát, megtáltosodott, és 40-34-cel adta át a két befejező embernek a meccset.

Szilágyi szintén kedveli Curatoli stílusát, aki meg is mutatta, miért tart tőle az olasz, fejvágásai, megelőző vágásai ültek, az olasznak csak felvillanásai voltak, legvégül Szilágyi védése és visszavágása pontos volt, és beállította 45-38-as végeredményt. Szilágyit rögtön vitték az orvosi stábhoz, az elődöntőben az Egyesült Államokat búcsúztató Irán ellen még nem tudni, pástra léphet-e 15 óra 50-től.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!