Női kézi: szenvedős döntetlen Angolával, a továbbjutás így is elérhető

2024. július 30. – 17:33

Női kézi: szenvedős döntetlen Angolával, a továbbjutás így is elérhető
Simon Petra szoros védőőrizetet kapott – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden délután lejátszotta a harmadik csoportmérkőzését is a magyar női kézilabda-válogatott. A spanyolokat legyőző Angola elleni győzelemmel hatalmas lépést lehetett volna tenni a továbbjutás felé, egyben megerősíteni a harmadik helyet. Angola okozott már kellemetlen perceket a magyar válogatottnak a múltban, elég csak a 2007-es vb-re gondolni, ahol legyőzték Magyarországot.

Az elején semmi jel nem utalt arra, hogy ez is egy brusztolós meccs lesz, mert gördülékeny támadások váltották egymás, de az lett.

A magyar csapat ugyanis az első öt percet 3-0-s vezetéssel zárta, a tizedik perc végére 5-3 volt az állás, 8-5-nél időt kért az angolai kapitány. Az első negyedóra végén egy szép figurával Klujber Katrin alakította 10-6-ra az állást. Majd miután az ellenfél elpasszolt egy labdát, Klujber pedig tökéletesen indította Lukácsot, aki értékesítette a ziccerét, amivel kialakította az addigi legnagyobb különbséget. (11-6)

Ezek után azonban kapkodóvá vált a mieink játéka, érthetetlen megoldások váltották egymást támadásban, és a labdaszerzések után indulni tudott a rivális, a 23. percben pedig felzárkózott egy gólra, 13-12-re. Golovin időt kért, de megint rossz magyar támadás jött, Janurik azonban a kapuban ziccert védett.

A zavar azonban nem múlt el, Angola az egyenlítésért támadott, de a magyar védekezés jól működött, Márton ziccere is kimaradt, a 26. percben Alzeneida egyenlített, Simon viszont a legjobbkor vitte tovább a csapatot. Janurik újabb védése után Lukács a szélről a kapus lábai között találta meg az utat a kapuba, ez volt az ötödik találata. Vámos kapufája után Mario újra egyenlített.

Quizelete hetesével pedig már az afrikai csapat vezetett, Márton újabb lövése maradt ki, a legjobbkor jött szünet.

A térfélcsere után az egyenlítés is összejött, de a 40. percben már kettővel vezetett Angola (20-22), mert Kassomát ezúttal sem sikerült megfogni.

A 45. percre Klujber hetesével 25-26 lett, majd egy labdaszerzés után ugyanő lőtt a kapuba, ez volt a nyolcadik gólja, amivel kiegyenlített. A 48. percben Füzi-Tóvizi összekapart egy labdát a beálló pozíciójában, és a hálóba továbbította, újra nálunk volt az előny. Angola 27-26-os állásnál időt is kért.

Paulo egyenlített, Nenganga pedig pattintással újra előnyhöz juttatta a riválist. Hogy az utolsó tíz perc egyenlő állásról induljon, arról Kuczora gondoskodott, talpról lőtt a bal felsőbe. (28-28) Nenganga duplájára Schatzl válaszolt, de Lukács mellélőtt, míg Simon a kapusba, ekkor már érezni lehetett, a döntetlenért is küzdeni kell.

Angola rosszul cserélt, az utolsó négy perc így magyar emberelőnnyel kezdődött. Schatzl a szélről egy ejtéssel egyenlített (30-30) Klujber keresztmozgás után remek pattintással kilőtte a jobb sarkot. Tóvizi is kapott két percet, Machado lövését pedig Bíró nem tudta hárítani, Golovin kikérte az utolsó idejét 1:41 volt ekkor hátra, és próbálta a győztes taktikát átadni.

Ehhez kellett egy gól. Simon és Vámos lehúzta a labdát a szélre, Shatzlt csak két perc árán tudták visszafogni. Klujber rontott (a legrosszabbkor védett a rivális kapusa, Alberto), de a kipattanót a magyar átlövő visszaszerezte. Végig nálunk maradhatott a labda, de már nem sikerült eljutni lövésig sem akcióból. A játékidő utáni szabaddobást a szélről már nem sikerült kapura juttatnia Simonnak. Kár ezért a döntetlenért, de még semmi sincs veszve.

A csoport negyedik helyéről vághat neki a válogatott az utolsó két körnek, a még nyeretlen spanyolok jönnek csütörtökön, szombaton pedig a hollandok. Az első négy folytathatja a negyeddöntőben

Magyarország–Angola 31–31 (15–16)
lövések/gólok: 55/31, illetve 47/31
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 4 perc
Magyarország: Janurik – Szöllősi-Schatzl 6, Kuczora 4, Vámos 2, Füzi-Tóvizi 3, Klujber 9, Győri-Lukács 5, cserék: Papp, Simon 1, Márton 1, Debreczeni-Klivinyi, Bordás, Albek, Böde-Bíró
Az angolai csapat gólszerzői: Kassama 9, Nenganga 5, Quizelete, Carlos 3-3, Machado, Paulo, Gabriel, Pascoal 2-2, Mario, Rosario, Fonseca 1-1

A csoport állása: 1. Franciaország 4 pont, 2. Hollandia 4, 3. Angola 3, 4. Magyarország 3, 5. Brazília 2, 6. Spanyolország 0.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!