Michelin-csillagos séfek is főznek az olimpikonokra Párizsban

2024. július 24. – 04:04

Másolás

Vágólapra másolva

Négy Michelin-csillagos séf készíti a 2024-es párizsi oIimpia versenyzőinek ételeit az olimpiai faluban – írja az Inside the Games. A szervezők elárulták, hogy a sztárszakácsok sporttáplálkozási szakértőkkel közösen dolgozták ki a menüt, ami növényi alapú fogásokat is tartalmaz.

Egy 3500 férőhelyes éttermet húztak fel Párizsban, ahol naponta 1200 adag Michelin-csillagos ételt is felszolgálnak a 40 ezres palettából. Az étkezdében kialakítottak olyan részeket is, ahol a sportolók rágcsálnivalók közül válogathatnak, de lesz egy pékség is, melyben napi 800 bagettet sütnek.

Philip Wurz, az olimpia étkezésért felelős vezetője elmondta, hogy a menü 30 százaléka növényi alapú lesz. Wurz szerint a csirkeételek népszerűek, mert a sportolók rendkívül sok fehérjét fogyasztanak, ezért fogy sok a lazacból, a csirkemellfiléből és a csirkenyársból is. Hozzátette, hogy megpróbálják kihasználni a világhírű francia konyhában rejlő lehetőségeket is. Azt is elárulta, hogy az alapanyagok 80 százaléka francia, sőt a húsok 100 százalékban azok.

A sajtok magas minőségű és jól ismert francia sajtok, mint például a comte és a brie de meaux, és a süteményekben is széles francia választék van.

A kínálatban olyan ételek szerepelnek, mint a croissant, a buggyantott tojás, az articsókakrém, vagy a szarvasgombával megspékelt juhsajtreszelék, amiket mind kézzel kell enni a kétcsillagos Michelin-séf, Amandine Chaignot szerint.

A szervezők a speciális igényeknek is eleget tesznek: a dél-koreaiak például kimcsit kértek. A strandröplabda- és a taekwondo-csapatok a hideg húst, szendvicseket és salátákat kedvelik, míg az evezősök inkább a meleg ételeket kívánják. De az ázsiai tollaslabdázók „nem nagy rajongói a kenyérnek” – mondta az olimpia étkezésért felelős vezetője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!