A háborúból érkezett Párizsba az első palesztin bokszoló olimpikon

2024. július 23. – 22:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Versenyzőként megyek, nem csak résztvevőként” – mondta az Euronews-nak Vaszim Abu Szal, aki egyike a nyolc Párizsba kijutott palesztin sportolónak. Közülük hatan a háború kitörése óta már elhagyták az ország területét, de a 20 éves bokszoló végig a hazájában készült a pénteken kezdődő olimpiai játékokra.

Waseem Abu Sal a ramallahi edzőteremben, Palesztinában Fotó: Zain Jaafar / AFP
Waseem Abu Sal a ramallahi edzőteremben, Palesztinában Fotó: Zain Jaafar / AFP

Az Izrael és Hamász közti konfliktus természetesen a sportéletet is felbolygatta. Sokan az álmaikat vesztették el, vannak akik ennél jóval többet. A konfliktus eddigi 38 ezer halálos áldozatából nagyjából 300 sportoló, edző vagy a sport területén dolgozó volt a Palesztin Olimpiai Bizottság szerint.

Palesztin sportoló még soha nem nyert olimpiai érmet, de Abu Szal elmondása szerint nem azzal foglalkozik, hogy hogyan milyenek az esélyei. „Én vagyok az első palesztin bokszoló az olimpián. A szél a hátam mögött van, nemcsak résztvevő leszek, hanem versenyző” – mondta az ökölvívó.

„A háború előtt az Ázsia-bajnokságon indultam. Nagyszerű volt ott lenni a diaszpórában élő, Gázából és Ciszjordániából érkező sportolókkal. A végére olyanok voltunk, mint a testvérek. De néhányan meghaltak a háborúban. Egy másik, fiatal bokszoló elvesztette a szemét a megszállás alatt, és ezzel együtt az álmait is” – mondta Abu Szal.

Nader Dzsajuszi, a Palesztin Olimpiai Bizottság igazgatója szerint nem az éremszerzés lesz a legfontosabb Párizsban. „Azért megyünk, hogy megmutassuk, támogatjuk Palesztinát. Sok lehetőséget elvesztettünk az országban történt leállások miatt. Most arra összpontosítunk, hogy az utolsó pillanatig harcoljunk, ezt tettük az elmúlt 80 évben is, nemzetként.”

Dzsajuszi múlt héten arról is beszélt, hogy az olimpia szellemét megsértő izraeli sportolókat ki kellene zárni az olimpiáról, mert többen az izraeli hadsereggel és rakétákkal fotózkodnak. A Palesztin Olimpiai Bizottság dokumentumokat is beadott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amelyekben Izrael teljes blokkolását kérik.

Palesztina 1996-ban debütált az olimpián, az ország idén nyolcadszor képviselteti magát a játékokon. Madzsed Abu Marhil, Palesztina első olimpiai futója, aki részt vett az 1996-os atlantai olimpián néhány hete halt meg Gázában, mert nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást. Hani al-Maszdar, a palesztin olimpiai futballcsapat edzője pedig januárban halt meg egy izraeli légicsapásban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!