Fifty-Fifty: behúzta a címvédő az idei Kékszalagot is

2024. július 18. – 23:39

Fifty-Fifty: behúzta a címvédő az idei Kékszalagot is
A Fifty-Fifty legénysége a befutó után – Fotó: Szántó Áron / MVSZ

Másolás

Vágólapra másolva

A címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte a magyarországi vitorlázás legismertebb versenyét, a balatoni Kékszalagot – közölték a szervezők csütörtök késő este. Azt írták, a versenyen 510 hajó állt rajthoz, és az 5 óra 3 perces rekord a gyenge szél miatt nem forgott veszélyben. Végig taktikai csata zajlott a közlemény szerint a 150 kilométeres távon.

A Fifty-Fifty rosszul kezdett, szélcsendes helyeken ragadt, így a kenesei bójánál kilencediknek, a siófokinál tizediknek fordult. A katamaránoknál lassabb egytestű hajók is versenyben voltak a címvédővel ekkor. Az élen a Prospex-Delta Sailing Team, az RSM és a Process Solutions haladt, a Fifty-Fifty a nyugati medencében dolgozta le a hátrányát. Keszthelyen még 1 óra 48 perc volt a későbbi győztes hátránya.

Kicsit bekavart, hogy szembejött visszafelé velük a népes főmezőny, a verseny vége pedig oda-vissza előzgetésekkel alakult. A második a Prospex-Delta, a harmadik pedig az RSM lett, Litkey Farkas a Process Solutions katamaránnal negyedikként ért célba – írják. A győztes több mint 12 óra alatt ért körbe.

Józsa Márton kormányos így értékelte a versenyt: „Elismerés az ellenfeleknek, fantasztikusan vitorláztak, gratulálok nekik. Ez volt eddig a legkomolyabb, a legélesebb győzelem, a legizgalmasabb csatánk. Gyenge szeles versenyen sikerült bizonyítanunk. Taktikai győzelem volt, de ehhez kellett, hogy a felkészülési időszakban sokat dolgozzunk a hajó könnyűszeles beállításain.”

A mezőny nagy része még úton van, a szabályok szerint 48 órán belül kell teljesíteniük a távot. Éjjelre erősödő szelet várnak a szervezők, ez segítheti a többieket. A Kékszalagon egyébként hajóosztályonként is eredményt fognak majd hirdetni. Itt követhető, hol jár a mezőny.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!