95 perc reménytelen ötlettelenség után Anglia egyenlített, majd a hosszabbításban egyből fordított

2024. június 30. – 20:39

95 perc reménytelen ötlettelenség után Anglia egyenlített, majd a hosszabbításban egyből fordított
A rendes játékidő utolsó percében Jude Bellingham (takarásban) akrobatikus mozdulattal egyenlített Szlovákia ellen az Eb harmadik nyolcaddöntőjében. A hosszabbítás első percében Kane (9) a vezetést is megszerezte az angoloknak. Fotó: Fabian Strauch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Túl tud-e lépni saját árnyékán Gareth Southgate eddig csak a minimálisan szükségest teljesítő, totális célfutballt játszó angol válogatottja, vagy Szlovákia folytatja meglepő menetelését? Ez volt az Eb harmadik nyolcaddöntőjének nagy kérdése. Az angoloknak amúgy nem kezdődött jól a bemelegítés, kapusuk, Pickford egy vetődés után nagyon fájlalta a bal kezét, az M4-en szakértő kapus, Bogdán Ádám szerint valószínűleg kisujjával a földbe szúrhatott. Kezdeni azért ő kezdett.

Az angolok egyből úgy kezdték a meccset, mintha legalábbis előnyben lennének. Az első két percben békésen passzolgattak egymással hátvédjeik, hogy aztán a kapus Pickford kétszer is felvágja a labdát Kane-re, hátha le tudja fejelni. A 3. percben aztán Guéhi felvágta a kiugrani készülő Strelecet, nagy szerencséje volt, hogy egy társa kicsit hátrébb állt, lehetett volna ez piros is. A szabadrúgást élesen lőtték be a 16-osra, Kucka talán saját csapattársa elől rúgta a kapu mellé. Pár másodperccel később Haraslín vágott középre balról, majd visszatette a bal szélen felfutó Hanckónak, aki talán inkább beadásnak szánta lövését, ami elkanyarodott a kapu elől. A kirúgásból az angolok jutottak el a szlovák kapuig, de igazi lövőhelyzetük nem lett belőle.

A szlovákok pörgősen kezdtek, újabb fél perc után Stonesnak kellett blokkolnia Haraslín lövését. A másik oldalon Bellingham fantasztikusan ugratta ki Trippiert, aki tizenötről kilőtte a reflektorokat. A szlovákok pörgős játéka az angolokra is átragadt, tőlük szokatlanul sokat voltak az ellenfél térfelén, de a szlovákok mindig jól tömörültek a kapujuk előtt. És ezzel meg is nyílt előttük a tér: Haraslín lépett ki saját térfeléről egy remek indítással, majd megpróbálta ütemtelenül elrúgni, de elakadt a lábakban. Még így is kellett némi szerencse az angoloknak ahhoz, hogy tisztázni tudjanak. Közben potyogtak a sárgák is, a 16. percben már négynél tartottunk, ebben Anglia vezetett 3-1-re.

Az első negyedóra után se lehetett panasz a tempóra, de a helyzetek kicsit megritkultak. A következőre a 23. percig kellett várni, Kane fejese egy szlovák védőről pattant kevéssel a kapu mellé. A szöglet után Mainoo próbálkozhatott messziről, jól alárúgott a labdának, ami lefelé vágódott, de nem eléggé. A 25. percben aztán egy villámgyors támadás végén Schranz góljával vezetést szereztek a szlovákok. Négy passzból jutottak a gólig, Schranzot még felrúgni se sikerült, botladozva. külsővel rúgta el Pickford mellett a hosszú sarokba.

A 25. percben Schranzot (26) felrúgni se sikerült, külsővel rúgta el Pickford (zöldben) mellett a hosszú sarokba a szlovákok vezető gólját. Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
A 25. percben Schranzot (26) felrúgni se sikerült, külsővel rúgta el Pickford (zöldben) mellett a hosszú sarokba a szlovákok vezető gólját. Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nem állítanám, hogy a gól felrázta volna Angliát, első reakcióból megint a védelmük passzolgatott keresztbe, várva a felívelés lehetőségére. De a rengeteget futó szlovákok jól zártak. A 32. percben aztán Saka előtt tér nyílt, de nagyon ki volt szorulva a jobb szélre, csak beíveléssel próbálkozhatott, az meg nem volt jó. A szlovákok is veszélyesek maradtak, Hancko labdaszerzése után rögtön meg is indultak a 34. percben, de a kényszerítő már nem sikerült. Kellettek ezek a pillanatok, mert az angol kreativitás kezdett kimerülni abban, hogy a védelem tengelyéből felbikázgatták a labdát. A bíró három percet hosszabbított, egy angol szabadrúgás és két szöglet lett belőle, azokból meg semmi. Anglia az első félidőben nem találta el a kaput.

Az angolok ugyanolyan álmosan kezdték a második félidőt, mint az elsőt, mígnem az 50. percben Kane szenzációsan fordított át a bal szélre Trippierhez, aki pattintva adott be középre Fodennek, aki tisztán érkezett, és be is lőtte, de lesről. A szabadrúgást Dúbravka borzalmasan végezte el, Kane egyből egyedül ugorhatott ki, de lövését blokkolták, szögletre pattant. Az mindenesetre nyilvánvalóvá vált, hogy a szlovákok nem húzhatják magukra az angolokat. Az 54. percben fantasztikus angol bénázás után majdnem dupláztak a szlovákok. Két védő is csak nézett egy lassan guruló labdát a felezővonalnál, amire Strelec lecsapott, és egyből átemelte a messze a félpálya közepén ténfergő Pickford fölött, alig ment mellé.

Lesgóljuk óta nagyon nyomtak az angolok, a szlovákok csak pillanatokra tudták megtartani a labdát, és az első félidővel szemben a labdaszerzések után nem váltottak azonnal támadásba, ilyenkor keveset mozogtak. Nem úgy védekezésben, amikor mindig igyekeztek létszámfölényt kialakítani. Az 59. percben Kucka buktatta Mainoot. A szabadrúgáshoz Foden és Trippier állt oda, végül Foden 18-ról ballal próbálta becsavarni a rövid sarokba, de a lövés elakadt a sorfalban. A szlovák kapitány ezután két cserével frissített, lehozta a nagyon görcsölő Strelecet és az első félidőben hatalmasat játszó Haraslínt, jött Suslov és Boženík. A csere után, a 63. percben Pekarík megúszott egy sárgát, nagyon csúnyán rúgta le Trippiert, akit eléggé meg is viselt a belépő. Le is kellett hozni, Palmer állt be a helyére. A török játékvezető továbbot intett.

Labdabirtoklásban döbbenetes volt az angol fölény, 73:27 volt a javukra, de egyáltalán nem tudtak veszélyes helyzeteket kialakítani. A 70. percben még továbbra se volt egy kaput eltaláló lövésük sem. Ekkor megint Kane fordított jól, ezúttal a jobb szélre, Palmer beadása tisztán találta Bellinghamet, akitől elpattant a labda, ezért inkább elhasalt, de a bíró nem ette meg a műesést. Az angol közönség ekkor már füttyel jelezte nemtetszését.

A 74. percben Suslov bokája fordult ki, az ápolás alatt volt alkalmuk átbeszélni a csapatoknak a taktikát. A jelek szerint Southgate azt tanácsolhatta, hogy csak így tovább. A 77. percben Pekarík is besárgult, sokkal ártatlanabb volt a szitu, mint amibe Trippier belesérült. A szabadrúgást Foden csavarta be. Šrkiniar összeesett Kane mellett, aki így hat méterről üresen fejelhetett, messze mellé. Így is ez volt az addigi legnagyobb angol helyzet.

A 81. percben Saka passzát a játékvezető lépte át, Rice pedig bő húszról kapásól hatalmas kapufát lőtt. A kipattanót Kane a 11-es pontról fölé pattintotta. A szlovákok egyre többször tudták megtartani a labdát a labdaszerzéseik után, de inkább csak járatták, hogy teljen az idő. A 84. percben Southgate lehozta Mainoot, Eze állt be a helyére. A 85.-ben Suslov rántotta le Bellinghamet a 16-os jobb sarka előtt. Megint Foden lőtte be, ezúttal Kane tűnt el Škriniar mellől. Semmi se lett belőle. A 87. percben a szlovákok megint csak járatták a labdát, aztán Lobotka gondolt egyet, és harmincról rátűzte. Középre tartó lövését Pickford maga elé paskolta. Ez volt a meccs második kaput eltaláló lövése. Másodpercekkel később Lobotka már a saját 16-osán belül mentett szögletre.

A rendes játékidő letelte után Angliának még hat perce maradt az egyenlítésre, egyből eljutottak egy szögletig. Ahogy az előző nyolcból, úgy ebből se lett semmi. Aztán a 95. percben Walker dobhatott be a szögletzászló mellől. Guehi megcsúsztatta, Bellingham pedig a 11-es magasságából, a kapunak háttal beollózta.

A hosszabbításban most a szlovákoknak kellett újítaniuk a megrázó hajrá után. De az angolok villantak egyből, Toney oxival tett maga elé egy labdát, de csak egy szöglettel felérő szabadrúgás lett belőle. De szemben a teljesen reménytelen szögleteikkel, ebből gól lett. Dúbravka a szabadrúgást középre ütötte, a visszalőtt labdát Toney fejelte be középre, ott pedig Kane három méterről bebólintotta a kapuba. Anglia lényegében két percen belül megfordította a meccset.

Harry Kane a hosszabbítás első percében megszerezte a győztes gólt. Fotó: Friso Gentsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Harry Kane a hosszabbítás első percében megszerezte a győztes gólt. Fotó: Friso Gentsch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A vezetés birtokában, ahogy azt Southgate válogatottjától megszokhattuk, az angolok azonnal visszahúzódtak a saját térfelükre. Jó, egy kapuskirúgás után Kane letalpalta Lobotkát. Megúszta lap nélkül. Az angolok taktikája annyiban most indokolt volt, hogy a szlovákok a második félidőben teljesen kihajtották magukat. Nem voltak frissek a lábak, nem tudtak üresbe mozogni, kb. ugyanolyan ötlettelenül járatták a labdát, mint az angolok 95 percen át. Az első valamirevaló helyzetet a 105. percben sikerült kialakítaniuk. Bénes László beadása Pekarík térdéről pattant fölé, bár a védő valószínűleg lesen volt.

Southgate nem tudta meghazudtolni magát, a hosszabbítás második félidejére levette két gólszerzőjét, helyettük Gallagher és Konsa állt be, hogy legyen elég ember az angol 16-oson belülre. Nagyon nem is ambicionálták a támadásokat. A szlovákok próbálkoztak, de érződött a fáradtság, igazán nagy helyzetet nem sikerült kialakítaniuk. Bénes egyik fejese lágyan hullott a kapu mellé a 115. percben, a frissen beállt Tupta pedig a 118.-ban az oldalhálóba lőtt. A 119. percben Gyömbér beívelését Hancko fejelte messze fölé az ötösről. A 121. percben egy gyors angol kontra végén Palmer beadása egy belenyúló védőről pattant Toney elé, aki úgy 22-ről kicsivel bombázta a bal felső sarok fölé-mellé. A 122. percben Suslov beadását Hancko csak gyengén tudta megfejelni, Pickford könnyedén fogta. Ezzel véget is ért a meccs, Anglia jutott tovább.

A negyeddöntőben Svájccal mérkőzhetnek, aminek papíron örülhetnek. A másik lehetőség Olaszország volt, amely a FIFA világranglistáján és az európai selejtezők végsorrendjében is előzte Svájcot. De a papír ennyit is ér, valójában meggyőző játékkal, nagyon magabiztosan jutottak tovább, ahogy Németországgal is döntetleneztek. Azt hagyjuk is, hogy a magyar csapatot milyen szisztematikusan játszották le a pályáról, amivel lényegében ki is ejtették. Az ág másik szára kedden, a Románia–Hollandia és az Ausztria–Törökország meccseken alakul majd ki. Abból a négyesből a FIFA ranglistája alapján toronymagasan Hollandia a legerősebb, csak hát Ausztria az Eb eddigi legjobb meccsén magabiztos játékkal és megérdemelten győzte le őket a csoportban – és az európai selejtezők összesített rangsorában is előttük végzett, Törökország és Románia pedig mindkettejüket megelőzte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!