Orbán: A futball lényege ugyanaz, mint a politika lényege

2024. június 21. – 09:05

Orbán: A futball lényege ugyanaz, mint a politika lényege
Orbán Viktor a németek elleni meccsen az UEFA elnökének, Alexander Ceferinnek magyaráz a futballról – Fotó: Tom Weller / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy terjedelemben foglalkozott a BBC a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor fociszenvedélyével. A cikk első mondata, hogy a fővárostól 45 kilométerre lévő kétezres faluban, Felcsúton egy négyezres stadion épült, ami csak az egyik abból a húszból, amire az állam pénzt adott. Szóba került a cikkben Orbán futballmúltja, és az is, hogy a 2006-os választási veresége után fordult a foci felé, és elkezdte egy akadémia alapítását, amit egy év múlva át is adtak. Először még csak a régi barátok, üzletemberek támogatták, azóta a taoprogrammal milliárdok folynak be a Puskás Ferencről elnevezett akadémiára.

A BBC megállapította, hogy „a 2010-től a hatalmon lévő Orbánnak a foci már nem csak a hobbija, hanem egyre inkább eszköze annak, hogy befolyásolja szövetségeseit, a magyar lakosságot, sőt a határontúliakat is, a hozzá közel álló üzletemberek pedig a környező országokban szereznek klubokat.”

A cikk foglalkozik még a szélsőséges szurkolókkal, Gulácsi 2021-es kiállásával a szivárványcsaládok mellett.

Az írás egy Orbán-idézettel zárul. „A futball lényege ugyanaz, mint a politika lényege. Nem az a kérdés, hogy hol van most a labda – mindenki láthatja, hol van most a labda –, hanem az, hogy hol lesz a labda. Ha másoknál hamarabb megérted, mi fog történni, először reagálhatsz, és nyerhetsz.”

Orbán egyébként szokásához hűen jósolt az Eb előtt, úgy gondolta, hogy minden ellenfelünk verhető, különösen a svájciak tűnnek sebezhetőnek. Magyarországnak két forduló után még nincs pontja az Eb-n, de vasárnap a skótok legyőzésével megszerezheti a harmadik helyet, ami szerencsés esetben továbbjutást érhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!