Sakkfeladvány a Telexen: négy figura, három lépés, egy kellemes agytorna

2024. június 8. – 10:30

Másolás

Vágólapra másolva

Világos hatalmas fölényben van, sötét már csak az ellenfél óvatlanságában bízhat, esetleg abban, hogy nem tart ki a koncentráció az utolsó lépésig, és akkor egy döntetlent kicsikarhat. Ezt az állást megnyerni nem nehéz, de három lépésben igazi kihívás. És ez a szépsége is.

A kezdő lépés a legfontosabb ezúttal is, mindenki keresgéljen a memóriájában a sakk alapvetései között, és úgy egy csapásra válik könnyűvé és szórakoztatóvá ez az állás. Mivel mindössze négy figura van a táblán, nem nehéz átlátni, mi következik. A programmal a lehetséges variációkat egytől egyig végrehajthatja, de az első lépés mindig ugyanaz.

E heti sakkrejtvényünket szokás szerint Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.


1.Bg5! A bástyával g5-re lépünk. Mindannyian így tanuljuk a mattadásokat kezdő korunkban, vagyis a sötét király szökési kísérleteit akadályozni kell egy vízszintes elvágással. Ha erre a király a c6-ot választja, vagyis 1...Kc6 akkor 2.d8B! A pattveszély miatt vezért nem lehet bevinni, még egy bástyára van szükség, amire sötétnek vissza kell mennie b6-ra. Tehát 2...Kb6, és arra kapja a mattot: 3.Bd6.
Ha a sötét király az elején a tábla széle felé araszol, akkor két megoldás is létezik: 1...Ka6 Erre a király léphet akcióba, vagyis 2.Kc7, amire az egyetlen lépés a 2.Ka7, amire 3.Ba5, matt
vagy ismét 2.d8B! (újra bástyát veszünk fel) Kb6 3.Bd6 matt, és ismét a bástya végzi el az utolsó simításokat, a parti legszebb részét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!