Öt év után ismét BL-győztes a Győr női kézicsapata, végig vezetve nyerték a döntőt

2024. június 2. – 19:31

Öt év után ismét BL-győztes a Győr női kézicsapata, végig vezetve nyerték a döntőt
Ana Gros egy hetest sem hibázott – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy a szezonban már kétszer, a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti döntőjében is legyőzte a Győri Audi ETO KC a német Bietigheimet. A szezon közben edzőt váltó magyar csapat esélyes módjára játszott, és minden poszton jobb és gólerősebb volt ellenfelénél, ezért megérdemelten nyert. Per Johansson edző megérezte, hogyan tudja kihozni csapatából a legtöbbet. Ez volt a győri kézilabda hatodik BL-győzelme, és a legsimább.

„Még az utolsó erőtöket tegyétek bele a döntőbe, ha fáradtak is vagytok”

– így kérte a győriek szélsője, Schatzl Nadine a több ezer szurkoló biztatását a klubszezon utolsó meccse előtt. Schatzl a szezon végén három év után elhagyja a klubot. A norvég irányító, Stine Oftedalnak pedig ez volt az utolsó klubmeccse, mert az olimpia után visszavonul. A 32 éves Oftedal hatalmas tapsot kapott a bemutatáskor, messze a legnagyobbat, mert hét évet töltött el a városban, és ő már kétszer is megnyerte a BL-trófeát. (A Bietigheim magyarjai, Háfra Noémi és Faluvégi Dorottya is nagy tapsot kaptak, ők mindketten játszottak Győrben.)

Az első támadást Oftedal passzából fejezte be eredményesen a csapatkapitány, Kari Brattset, az ötödik percben 3–1-es vezetésnél a Bietigheim máris időt kért. A tizedik percre a Győr kitűnő védekezéssel 6–2-re elhúzott, a németek lövőjátékosait nagyszerűen semlegesítették, a beálló sem villogott, nem úgy a másik oldalon Brattset, aki tökéletesen fejezte be a támadásokat. Negyedóra után 9–4-re vezetett a Győr, mert Ana Gros heteseibe ugyan beleért Moreschi, hárítani nem tudta, és Lukács szélről eleresztett labdájával szemben is tehetetlen volt.

A követező öt perces szakaszban Lukács percei és góljai következtek, felgyorsult a meccs, és a 20. percre 12–8-at mutatott az eredményjelző. Fodor és Lukács góljai azt jelentették a 25. percben, hogy kialakult a legnagyobb különbség a két csapat közt. (15–9)

Lukács Viktória nem tudott hibázni az első félidőben – Fotó: Purger Tamás / MTI
Lukács Viktória nem tudott hibázni az első félidőben – Fotó: Purger Tamás / MTI

A németek edzője, Jakob Vestergaard kikérte a második idejét is, hogy megállítsa a győri száguldást, és hogy még vállalható különbséggel mehessenek a szünetre. 30 perc után 17–12-re vezetett a magabiztos magyar csapat, és nem lehetett érezni, hogy bajba kerülhet. Az is érződött, hogy a Bietigheim még egyszer nem tud azon a nívón játszani, mint az elődöntőben a francia Metz ellen.

A második félidő első gólját Faluvégi szerezte, azzal jöttek közelebb a németek. A 37. percben Line Haugsted egy labdaszerzés után végigküzdötte magát a kapuig, és a jobb felsőbe lőtt. Ezzel volt először hét gól a két csapat közt. (20–13)

A győriek a folytatásban két kiállítást is kaptak, mert arcon lőtték Moreschi kapust, és mivel Ryunak csak rossz megoldásai voltak, négyre olvadt az előny. (21–17)

A németek további zárkózása nem sikerült, az utolsó tíz perc előtt visszaállt a hétgólos különbség, Schatzl góljai vitték tovább ekkor a Győrt, és a szintén távozó Solberg kapus bravúrjai.

A Bietigheim minden erejét mozgósította a hajrára, az utolsó öt perc 26–21-gyel kezdődött Gros pontos büntetője után. Amikor pedig Nze Minko lövése is becsúszott a hálóba, a meccs lényegében eldőlt, és már csak az volt a kérdés, a végére mekkora különbség lesz a két csapat között. Brattset hatodik góljával 28–22 lett, a vége pedig 30–24. Az utolsó két percben az egész aréna állva ünnepelte a sikert, hatodszor is a Győré a BL-trófea. A német drukkerek is megköszönték a csapatuknak az évet, erről az ezüstről nem is igazán álmodhattak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!