Meghalt a német focilegenda, aki egyetlen gólját az évszázad meccsén rúgta

2024. május 21. – 11:14

Meghalt a német focilegenda, aki egyetlen gólját az évszázad meccsén rúgta
Fritz Walter balra és Karl-Heinz Schnellinger jobbra 1966-ban – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy milánói klinikán meghalt Karl-Heinz Schnellinger, a világbajnoki ezüst- és bronzérmes, 47-szeres német válogatott futballista, aki négy világbajnokságon is szerepelt – közölte a Focus.de.

Schnellinger az 1966-os vb-n lett második az NSZK-val, míg a válogatottban egyetlen találatát 1970-ben érte el, az olaszok elleni elődöntő utolsó percében, akkoriban 90 percig tartottak a meccsek, nem volt szokás a ráadás. Az NSZK azzal mentette döntetlenre a meccset (1:1), hogy aztán a hosszabbítás minden idők egyik legizgalmasabb félóráját hozza. Emiatt szokták előszeretettel ezt az elődöntőt az évszázad mérkőzésének (Jahrhundertspiel) nevezni, és nem csak Németországban.

A németek ugyanis Gerd Müller góljával 2:1-re vezettek, majd az olaszok találtak be kétszer, de Müller ismét egyenlített a 110. percben, a 111. percben viszont Gianni Rivera beállította a 4:3-as végeredményt. Az NSZK a bronzmeccsen 1:0-ra verte meg Uruguayt.

Schnellinger 1962-ben a Kölnnel megnyerte a német bajnoki címet, egy év múlva Olaszországba szerződött, és a Mantova valamint a Roma érintésével kötött ki az AC Milannál. Az olasz klubbal 1965 és 1974 között megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és a KEK-et is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!