Sakkfeladvány: a vezérhátrány is elhanyagolható, ha résen vagyunk

2024. május 18. – 05:54

Másolás

Vágólapra másolva

Erről az állásról rögtön szembetűnő, hogy a sarokba szorított sötét király nem tud segítséget adni szabadon maradt gyalogjának, ami közelít az átváltozás felé. Az is megállapítható azonnal, hogy az igazi nehézség a háromlépéses kritériumnak megfelelni, a két tiszt ugyanis ellensúlyozhatatlan erőt képvisel.

De ezt az életszerű állást három lépésben is le lehet zárni, ha figyelmesek vagyunk. Nincs nagy titok, a bátor kezdő lépés ezúttal is kulcsfontosságú, és onnan minden pofonegyszerűvé válik. A program sok variációs lehetőséget generál, de az alapmotívum mindig ugyanaz marad.

E heti sakkrejtvényünket szokás szerint Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

1.Kb3! Bátorság kell otthagyni a paripát, ezzel a királylépéssel, de az alapsori mattot sötét csak egyetlen lépéssel védheti: ha a gyalog leszedi a huszárt. Vagyis 1...gxf2
2. Kc2! A mattkép most hirtelen átalakult, a tábla másik fele képezi az alapsort, és vezérhátrányban is pazarul beadható. 2...f1V (a gyalogból vezér lesz) Ha nem vezért kér a sötét, akkor sincs menekvés.
3. Ba5 matt. A világos király megtévesztő módon jött előre, ami ellen sötét tehetetlen volt. (Ha a gyalog nem üti le a huszárt, hanem besétál, akkor kétlépésben is megoldható ez a feladvány, de az kevéssé partiszerű, hogy nem használja ki sötét a kínálkozó tisztnyerést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!