Az UEFA-hoz fordul a Momentum, hogy megakadályozzák a Gazprom–Fradi-szponzorációt

2024. április 26. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

„Levélben szólítjuk fel az UEFA elnökét, hogy tegyen lépéseket Putyin újabb befolyásolási kísérletének megakadályozására! Eddig tartott: európai nyomásra az orosz kémbankból sikerült kilépnünk,

Orbán Viktor most a Fradin keresztül engedné vissza Putyinékat”

– írta a Facebookon a Momentum Európa parlamenti képviselője, Cseh Katalin.

Cseh úgy látja, hogy a Gazprom vissza akarja csempészni magát az európai fociba, mégpedig a Ferencváros szponzoraként. Szerinte a klub elnöke, Kubatov Gábor ezt pontosan tudja. A Ferencváros sorrendben hatodszor nyerte meg a magyar bajnokságot, eközben az UEFA-együtthatója is magasra kúszott az elmúlt évek jó szereplésével.

A külügy szerint nincs azzal semmi probléma, ha az orosz gázóriás, a Gazprom lesz a Fradi futballcsapatának szponzora. Így foglaltak állást: „Minél több nemzetközi nagyvállalat fektet be a magyar sportba, az annál jobb, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán.”

A Gazprom az ukrajnai háború előtt az egyik legnagyobb európai futballszponzornak számított többek között a Bajnokok Ligája egyik főszponzoraként. Emellett európai klubokat is támogattak, a szerb Crvena zvezda és német Schalke is a gázvállalat logóját viselte a mezén.

A Gazprom korábban szintén résztulajdonos volt a Houston Astros amerikai baseballcsapatban, megfordult szponzorként a Forma–1-ben, illetve van saját focicsapata is, a szentpétervári Zenit.

Az Ukrajna ellen indított háború (amit Oroszország elég nagy részben a cég földgázbevételeiből finanszíroz) után azonban az UEFA és a Schalke is szerződést bontott a vállalattal. A német klub a háború kitörése után a szerződésbontásig letakarta a szponzori logót a mezeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!