A McLaren sztárja akadályozta meg a Red Bull sima kettős győzelmét Kínában

2024. április 21. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

A 2019 után visszatérő Kínai Nagydíj is totális Verstappen-dominanciát hozott, a Red Bull háromszoros világbajnoknak a szombati sprintfutamot és az időmérőt is behúzta. A rajtot is simán abszolválta Verstappen, senki nem veszélyeztette az első helyét. A másik Red Bullnak viszont meggyűlt a baja az időmérő hősével, a harmadik helyről induló Fernando Alonsóval (Aston Martin), aki a célegyenes végén ügyesen körbeautózta Sergio Pérezt. A mexikói pilóta csak az 5. körben tudta visszavenni a második helyet, addigra Verstappen már alaposan meglépett tőle.

Alonso nem sokáig örülhetett a dobogós pozíciónak, mert a 8. körben Lando Norris (McLaren) is megelőzte. A borzalmas időmérőt produkáló Lewis Hamilton a rajtnál sem tudott előrejönni, a 7. körben csupán a 17. helyen autózott Daniel Ricciardo és Cunoda Juki (mindketten RB) mögött. A 15. körben Pierre Gasly (Alpine) jobbhátsó kereke lerepült a boxkiállás közben, majd letalálta a csapat egyik szerelőjét, aki szerencsére sértetlenül megúszta az esetet.

A rajtot követő előzgetések után úgy tűnt, hogy unalomba fullad a kínai verseny. Az 1-2. helyen haladó két Red Bullnak már akkora előnye volt a 14. kör környékén, hogy egy dupla kerékcsere is belefért nekik, vagyis ugyanabban körben, egymás után állt ki új gumikért Verstappen és Pérez.

A versenyt Valtteri Bottas (Sauber) rázta fel a 20. körben. Pontosabban az elfüstölő autója, amit a pályabírók hosszú percekig nem tudtak letolni a pályáról. Be kellett küldeni a biztonsági autót, amivel lenullázódtak a versenyzők közti különbségek. Ennek Verstappen volt az egyik vesztese, mert elbukta az addigra összehozott közel 20 másodperces előnyét. Pérez is nehéz helyzetbe került, mert Lando Norris és Charles Leclerc (Ferrari) is elé került a kavarodás végén.

Az újraindítás alaposan megzavarta a mezőnyt. Alonso majdnem nekiment Carlos Sainz Ferrarijának, Lance Stroll (Aston Martin) Ricciardót öklelte fel hátulról, Kevin Magnussen (Hass) pedig Cunodát lökte ki. A versenybírók Magnussent és Strollt is megbüntették, de ez valószínűleg nem vigasztalta Ricciardóéket, mivel mindketten kénytelenek voltak feladni a versenyt.

A 39. körben Pérez megelőzte Leclercet, de a második helyen álló Lando Norrist már nem tudta utolérni, így be kellett érnie a harmadik hellyel. Verstappen Kínában újabb tükörsima győzelmet aratott, az idei öt versenyből négyet nyert meg a háromszoros világbajnok. A pontszerzők sorrendje: Verstappen-Norris-Pérez-Leclerc-Sainz-Russell-Alonso-Piastri-Hamilton-Hülkenberg. A világbajnokság állása, pilóták: 1. Max Verstappen: 110 pont 2. Sergio Pérez 85 pont 3. Charles Leclerc 76 pont. A világbajnokság állása, csapatok: 1. Red Bull 195 pont 2. Ferrari 151 pont 3. McLaren 96 pont. A 2024-es világbajnokság két hét múlva a Miami Nagydíjjal folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!