Bár nem sikerült a tradicionális módon meggyújtani, elindult az olimpiai láng Párizsba

2024. április 16. – 19:55

Másolás

Vágólapra másolva

Bő három hónappal a párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt a hagyományos helyszínen, a görögországi Olümpiában meggyújtották az olimpiai lángot, és az elindult 5000 kilométeres útjára, hogy a hosszú váltófutás végén majd megérkezzen az olimpiai stadionba július 26-án. Mivel Görögország déli részén éppen felhős, borús idő volt, nem a tradicionális olimpiai módszerrel, a nap sugarait tükrökkel felerősítve gyújtották meg a fáklyát, ami egyfajta tisztelgés az ősi görög napisten, Apolló előtt. Ironikus módon egyébként a ceremónia után nem sokkal kisütött a nap.

A fáklya az olimpiai lánggal először Sztéfanosz Dúszkosz görög evezős kezébe került (ő 2021-ben lett olimpiai bajnok Tokióban), aki a hagyományoknak megfelelően addig az emlékműig futott vele, ahol a modern olimpiai mozgalom atyjának tartott Pierre de Coubertin báró szívét is őrzik. Itt Laure Manaduou francia úszó (a 2004-es athéni olimpia háromszoros érmese) vette át a fáklyát, ezzel jelképezve, hogy az olimpiai lángot a hagyományos őrzői, a görögök most átadják a következő olimpia házigazdáinak, a franciáknak.

A ceremóniát egyébként komoly biztonsági intézkedések között tartották – ez azóta szokás, hogy a pekingi olimpia hasonló eseményét emberi jogi tüntetők zavarták meg 2008-ban.

A láng a váltófutással most Athénba tart, ahol hajóra száll, és úgy utazik Marseille-ig. A tervek szerint május 6-án száll partra francia földön, hogy aztán az ország minden szegletébe eljusson, mielőtt Párizsban eléri a végállomását. A pontos útvonalat itt lehet megnézni.

A kétórás ceremóniát az olimpiai bizottság vezetőinek beszédeivel egyébként élőben közvetítették a YouTube-on, itt lehet újra megnézni az egészet:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!