A Nike elég merészre szabta az amerikai női atléták olimpiai mezének bikinivonalát, a sportolók kiakadtak

2024. április 12. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön mutatta be a Nike az USA atlétikai csapatának mezeit, amelyeket a nyári párizsi olimpián hordanak majd a futó-, ugró- és dobószámokban versenyző sportolók. Míg a férfi mezek dizájnja szokványosnak tűnik, a női atléták számára készített egyrészes dressz sokak felháborodását kiváltotta a merészre szabott bikinivonalával – írja a Daily Beast.

A CBS cikke szerint a Nike testszkennelést és mozgásrögzítést is használt az atlétikai mezek megtervezéséhez, de a sportolók véleményét is kikérték, hogy „minél jobb teljesítményt nyújthassanak” a felszerelések. Ennek ellenére több női atléta a kész dizájnok láttán nem volt túlságosan elragadtatva, sőt.

Tara Davis-Woodhall távolugró, aki az idei olimpia egyik favoritja, azt írta: „várjatok csak, ki fog lógni a sunám". Colleen Quigley profi akdályfutó és korábbi olimpikon azt írta: „Úgy értem, még mindig be akarok kerülni a csapatba, de…” Quigley az automatikusan eltűnő Insta-sztorijában több képet is megosztott a kifogásolt mezről és a felháborodott kommentekről is. Grayson Murphy profi hegyifutó is megosztotta a mezeket bemutató posztot, azzal, hogy „ha akartok egy jót röhögni, olvassátok el a kommenteket”.

Lauren Fleshman visszavonult amerikai bajnok futónő már keményebb kritikát fogalmazott meg, ő az Instagramon azt írta: „A profi sportolóknak képesnek kellene lenniük versenyezni anélkül, hogy bármennyi agykapacitást annak kéne szentelniük közben, hogy éppen mi történik az intim testrészeikkel, és azon kéne kattogniuk, hogy vajon a testük melyik sebezhető részét mutatják meg éppen a nagyvilágnak. A női felszereléseknek a teljesítményt kell szolgálniuk, mentálisan és fizikailag is. Ha ez a ruha valóban a fizikai teljesítményt szolgálná, akkor a férfiak viselnék.

„Ez nem egy elit atlétikai felszerelés. Ez egy patriarchális erők szülte viselet” – tette hozzá.

A Nike egyelőre nem kommentálta a mezt ért kritikákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!