Sakkfeladvány a Telexen: amikor mattal védjük ki a mattot

2024. március 30. – 16:27

Másolás

Vágólapra másolva

Ami elsőre azonnal szembetűnő ebben az állásban, hogy ha sötét lép, akkor a matt elkerülhetetlen. Igen ám, csakhogy világos következik. Világos pedig csodás taktikai eszközökkel a maga javára fordítja az állást, és úgy védi ki a mattot, hogy közben ad egyet. A sakkban ez az egyik legszebb, leginspirálóbb visszatámadás a fenyegetésre.

Az első kulcslépés ezúttal is fontos, és az is, hogy három lépéssel lehet bevinni a végzetes ütést. Ebben a három lépésben maximálisan kiderül, hogy a sötét király csak látszólag van biztonságban, valójában nagyon is ingatag a helyzete.

E heti sakkrejtvényünket szokás szerint Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, aki segítségül feltett egy kérdést: Lehet-e alapsori mattot adni – nem az alapsoron? A megoldás nem nehéz, csak legyünk bátrak! – tanácsolta. A megoldást is a héten nevelőedzői díjjal kitüntetett Jakobetz vezeti le nekünk.

1. Hh5+! Bxh5 – Huszár sakkot ad h5-ről, és a tisztet a bástyának le kell ütnie.
2. Bxg6+! Kxg6 – A bástya feláldozza magát egy sakkal g6-on, miközben lecsapja a huszárt, ezt pedig a királynak kell leütnie.
3. Be6 matt. Erre jön az utolsó, megsemmisítő lépés, nemcsak aktivizálja magát a másik bástya, hanem mattot is ad. Sötét semmit sem tehetett az áldozatokkal szemben, mindkettőt el kellett fogadni, hogy aztán a királyok oppozíciója és a saját figurái torlasza miatt a matt a 6. sorról érkezik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!