Kék-lilára színezte a Nike a Szent György keresztet az angolok mezén, gigafelháborodást váltott ki vele

2024. március 23. – 08:49

Kék-lilára színezte a Nike a Szent György keresztet az angolok mezén, gigafelháborodást váltott ki vele
Forrás: Nike

Másolás

Vágólapra másolva

Vita robbant ki Angliában, miután a Nike kérésére megváltoztatták a Szent György kereszt színét az angol csapat mezén. Az Európa-bajnokságra készült mezek gallérján a keresztet (amely egyik alaptulajdonsága, hogy fehér és piros) piros és lila-kékre színezte a cég.

A 125 fontért (kb. 58 ezer forint) árult új férfimez egyből elfogyott a Nike honlapján, a rajongók egy része örömmel fogadta az átrajzolt Szent György keresztet. Másik részük – focistákkal és politikusokkal egyetemben – azonban felháborodtak a nemzeti szimbólum átértelmezése miatt.

Mi a baj? Rishi Sunak miniszterelnök a mez megjelenése után figyelmeztette a céget, hogy nem ért egyet a zászló átszínezésével. „Nyilvánvalóan az eredeti zászlót részesítem előnyben. Az általános véleményem az, hogy ha nemzeti zászlóinkról van szó, ne szórakozzunk velük. Ezek a büszkeség és az identitás forrásai, tökéletesek úgy, ahogy vannak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az angol csapat focistáinak egy része is elhatárolódott a zászlótól, a rajongók pedig petíciót indítottak az új zászló ellen: mondván, a Szent György kereszt egyik alapja, hogy a színe adott, így annak módosításával megszűnik Szent György kereszt lenni.

Az angol ellenzék egyik képviselője pedig sürgette a céget, hogy gondolja újra a terveket. Emily Thornberry brit törvényhozó pedig úgy fogalmazott:

„Az ember nem azt várná el, hogy a Nike megnézze a walesi zászlót, aztán úgy döntsön, hogy a sárkányt lecseréli egy kiscicára.”

Mit mond erre a Nike? A Nike szerint a dizájn „játékos frissítést” kapott ezzel, aminek célja, hogy „egyesítsen és inspiráljon”. A Nike közleményben jelezte, hogy „nem állt szándékában senkit megbántani”. Mint írták, 2012 óta dolgoznak együtt az angol labdarúgó-szövetséggel, akikkel közösen dolgozták ki az új mezt.

„Az angol labdarúgó-szövetséggel együtt az volt a szándékunk, hogy megünnepeljük az 1966-os világbajnokság [angol] bajnokait és eredményeiket”

– fogalmazott a Nike.

Mit mond az angol fociszövetség? Angol sajtóértesülések szerint az angol labdarúgó-szövetség is egyetért a Nike döntésével, nem áll szándékukban visszahívni a vitatott készletet. Az angol menedzser, Gareth Southgate azzal zárta rövidre a vitát, hogy az „nem szerepel a prioritási listája elején”.

(CNN, Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!