Először teljesítette női futó a világ egyik legkeményebb ultramaratonját

2024. március 23. – 08:29

Először teljesítette női futó a világ egyik legkeményebb ultramaratonját
Jasmin Paris a Barkley Marathons nevű ultramaratonon – Fotó: Tim Jones / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Jasmin Paris brit ultafutó lett az első nő, aki célba ért a világ egyik legkeményebb futóversenyén, az Egyesült Államokban megrendezett Barkley Marathons nevű ultramaratonon, írja a Guardian. Idén öt futó ért célba a versenyen, amelynek során öt, egyenként 32 kilométer hosszú kört kell teljesíteniük a Frozen Head State Park körül. A 40 éves Paris 59 óra 58 perc és 21 másodperces idővel ért célba, 99 másodperccel a 60 órás limitidőn belül. Paris annyit segítséget kapott, hogy versenyzőtársai felajánlották neki, hogy az utolsó kört az óramutató járásával megegyező irányba teljesítse, ami elvileg könnyebbséget jelent.

Paris teljesítményével egy nagyon szűk elitklubnak lett a tagja, mivel mindössze húszan teljesítették a versenyt, mióta 1989-ben 160 kilométerre növelték a távot. A kétgyermekes, állatorvosként dolgozó Paris 2022-ben indult először a Barkley Marathonson, de akkor csak három kört tudott teljesíteni. Tavaly már négy körig jutott, viszont közben kicsúszott a limitidőből.

Idén a Kanadában élő ukrán futó, Ihor Verys teljesítette a legrövidebb idő alatt a brutális távot, 58 óra 44 perc és 59 másodperc alatt ért célba. A verseny nemcsak a táv és a terepviszonyok miatt számít nehéznek, hanem a szintemelkedés miatt: becslések szerint a 160 kilométer alatt több mint 16 ezer méternyi szintet kell leküzdeniük az indulóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!