Szoboszlai-góllal és Gulácsi-bravúrokkal verte Törökországot a fociválogatott

2024. március 22. – 22:40

Szoboszlai-góllal és Gulácsi-bravúrokkal verte Törökországot a fociválogatott
A visszatérők egyike, Schäfer András megbízhatóan játszott, és egy lesgól is a nevéhez köthető – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Helyenként akadozó játékkal verte 1–0-ra Törökországot a magyar válogatott 2024 első meccsén. Gulácsi Péter bravúrokkal tért vissza, a legvégén les miatt elvették Schäfer gólját.

A magyar fociválogatottnak négy felkészülési meccse lesz a júniusi Európa-bajnokságig, a négy rivális közül a legkeményebbel kezdett, hiszen a törökök is csoportelsőként jutottak ki a tornára, és novemberben Berlinben 3–2-re meg tudták verni a németeket.

Két nagy visszatérő volt a magyar csapatban, Gulácsi Péter és Schäfer András is 543 nap után játszhatott. A kiváló formában játszó Willi Orbán viszont egy könnyebb sérülés miatt nem lehetett ott a védelem tengelyében, így az alapcsapatból ő hiányzott.

A törökök aktívan kezdtek, a hetedik percben Kökcünek volt egy 17 méteres lövése, ami kevéssel ment mellé. A 20. percben Yildiz került helyzetbe, kiszorított helyzetből lőtt, Gulácsi a helyén volt, és másodszorra megfogta a labdát.

Ezek után a magyar válogatott percei következtek. A védelem vonalába gyakorta visszahúzódó Szoboszlai 60 méteres passzt küldött előre, Sallai 17 méterről lőtt, de a kapus a helyén volt. Günoknak sokkal nagyobbat kellett védenie a 33. percben, amikor Szoboszlai beívelése után Sallai éles szögből, négy méterről próbálta meg bevenni a kaput. A kapus azonban a léc alól szögletre tolta a labdát.

A félidő végén ismét a törökök kerültek helyzetbe, Kökcü és Akgün lövése is próbára tette Gulácsit, de mindkétszer magabiztosan hárított. Szoboszlai és Rossi is mérgesen vonult be az öltözőbe, nem így tervezték az első 45 percet a szervezetten játszó riválissal szemben.

A második félidő ellenben nagyszerűen kezdődött.

Szoboszlai a letámadásával harcolt ki egy oldalsó szabadrúgást, amit ő is végzett el, a beívelése után a hátrahúzódó csatár, Ünal úgy próbált menteni, hogy a kezére pattant a labda. A kapusnak így is védenie kellett, de a játékvezető rögtön kiszúrta a kezezést. A tizenegyest természetesen Szoboszlai vállalta magára, két lépésről roppant magabiztosan lőtte a jobb oldali kapufához, ahová általában szokta. A másik nagy sztár, az Interben játszó Calhanoglu is megpróbálta távolról, de Gulácsi akkor is a helyén volt, és megfogta a szitáló labdát.

Az 59. percben 21 méterről végezhetett el szabadrúgást Szoboszlai, miután a kitörő Sallait akasztották meg. Ez a lövése most nem sikerült olyan jól, mint 2020-ban a törökök elleni idegenbeli NL-meccsen. A 65. percben Szoboszlai és Sallai hozta nagy helyzetbe Varga Barnabást, aki 10 méterről egy testcsel után lőtt, de a kapus a helyén volt.

Szalai Attilán nem látszott a meccshiány – Fotó: Huszti István / Telex
Szalai Attilán nem látszott a meccshiány – Fotó: Huszti István / Telex

Rögtön utána a kapitány becserélte a Hertha játékosát, Dárdai Mártont, aki nagy tapsot kapott. A 71. percben Calhanoglutól kitűnő indítást kapott Yildiz, aki remek mozdulattal tette maga elé a labdát, Dárdai már nem érte volna utol, de Gulácsi lábbal hárította a hatalmas ziccert. A csatár 12 méterről ugyanis nem tudta a kapus mellett elpasszolni a labdát. Gulácsinak ez az egyik nagy erőssége, ha szemtől-szemben állnak vele, akkor jól érzi, milyen megoldást választ a csatár. Pár perc múlva a magyar kapus szúrta le a védelmet, mert Yilmaz helyzetbe kerülhetett, de szerencsére nem találta el jól a labdát, ami így mellégurult.

A hajrában a törökök fölényben voltak, de nem tudták kihasználni a lehetőségeiket. Már a 92. percben jártunk, amikor Kleinheisler bombája meglepte a kapust, kipattant a labda Günokról, Schäfer lecsapott rá, és bepasszolta. A visszajátszás kiderítette, centikkel előrébb indult a játékos, mint kellett volna, a játékvezető így nem adta meg a találatot, noha a csapatok már felálltak a középkezdéshez. Maradt az 1–0, Vincenzo Montellának ez volt az első veresége a török kispadon.

A Himnuszt hallgatják a meccs végén a játékosok – Fotó: Huszti István / Telex
A Himnuszt hallgatják a meccs végén a játékosok – Fotó: Huszti István / Telex

Kedden Koszovó ellen jön a folytatás, a kapitány folytathatja a kísérletezést. Eb-ellenfeleink közül a skótok 4–0-ra kikaptak Hollandiában. A németek szombaton játszanak a franciákkal, a svájciak Dániában vendégszerepelnek.

„Inkább az eredménnyel vagyok elégedett, mint a teljesítménnyel. Ha a végén a döntéseket jól hozzuk meg, akkor több gól is lehetett volna. A támadásaink nem voltak a legjobbak. Egy döntetlen igazságosabb lett volna. Kaptunk jó dolgokat ma este is” – magyarázta Marco Rossi a meccs után.

Magyarország-Törökország 1–0 (0–0)
Puskás Aréna, 60 ezer néző, v.: Bartosz Frankowski (lengyel)
gólszerző: Szoboszlai (48., 11-esből)
sárga lap: Nagy Zs. (87.), illetve Akaydin (57.)
Magyarország: Gulácsi – Balogh (Dárdai M., 67.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, a szünetben), Schäfer, Nagy Á. (Styles, 60.), Kerkez (Nagy Zs., 60.) – Sallai (Kleinheisler, 80.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 80.)
Törökország: Günok – Celik (Aktürkoglu, 77.), Kabak, Akaydin, R. Yilmaz (Müldür, 28.) – Yüksek, Kökcü (Güler, 61.) – Akgün (B. A. Yilmaz, 77.), Calhanoglu, Yildiz (Uzun, 77.) – Ünal (Yazici, 61.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!