Sárga lapot kapott, utolsó helyre sorolták a magyar női gyorskorcsolyaváltót a rotterdami vb-n

2024. március 17. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női váltót sárga lapos kizárással sújtották a vasárnapi kisdöntőben, így az utolsó helyre sorolták a rövidpályás gyorskorcsolyázók rotterdami világbajnokságán – írja az MTI.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Bácskai Sára Luca összeállítású magyar stafétának a kínai, az olasz és a japán négyessel kellett megküzdenie.

A futam már az elején káoszba torkollott, amikor a leváltott japán ember miatt nemcsak az ázsiai, hanem a magyar és az olasz csapat is elesett, csupán az élen korcsolyázó kínaiak maradtak talpon.

Hamarosan így külön verseny alakult ki a futam második helyéért az olasz és a magyar kvartett között.

A hajrához közeledve Bácskai Sára Luca a szabályoknak megfelelően elengedte a körelőnyben lévő kínai csapatot, így az olaszok megléptek. Csakhogy az 1500 méteren junior világbajnok Somodi Maja visszaelőzte az ázsiaiakat, majd nem engedte el riválisát, ezért a kínai váltó is elesett, amely azonban így is elsőként haladt át a célvonalon.

Somodi Maja Dóra és a kínai Vang Hszin-zsan a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a nők 3000 méteres váltó versenyének B döntőjében a rotterdami Ahoy Arénában 2024. március 17-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Somodi Maja Dóra és a kínai Vang Hszin-zsan a rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a nők 3000 méteres váltó versenyének B döntőjében a rotterdami Ahoy Arénában 2024. március 17-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A zsűri a japánokat egyszerű futamkizárással büntette a 3000 méteres táv elején történt bukásokért, viszont a körhátrányban elkövetett szabálytalanság annyira súlyosnak minősül, hogy sárga lapos kizárást vont maga után, ami azt jelenti, hogy a magyarokat nemcsak a futam, hanem az egész mezőny végére sorolták.

„Nem tudtam, hogy a kínaiak körelőnyben vannak, én azt hittem, mindenki elesett. Az a tanulság, hogy jobban kell figyelni” – mondta az MTI-nek a 19 éves gyorskorcsolyázó.

Társai saját bevallásuk szerint tudták, hogy Kína körelőnyben halad az élen, mert hallották az edzőiket, de hozzátették, hatalmas káosz volt a futamon belül, mindenki teljesen máshol váltott, így a köröket is nehéz volt számolni.

„Én el is engedtem a kínaiakat, de a zűrzavart jól mutatja, hogy amikor Maja előzött, hirtelen elbizonytalanodtam, helyesen tettem-e” – fogalmazott Bácskai.

Az idény eddigi részét vírusos megbetegedése miatt teljesen kihagyó Jászapáti Petra szerint az lehet a tanulság, hogy az ötödik, szintén a palánk mellett kiabáló tartalékemberre is érdemes jobban figyelni. Hozzátette, inkább most történjen ilyen, mint az olimpián, vagy éppen a világkupákon, ahol az ilyen hátrasorolás súlyos pontvesztéssel járna.

A rotterdami Ahoy Arénában vasárnap az 1000 méter és a váltók csatározásaival ér véget a vb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!