Megtették az első lépést az olimpia felé a férfi kézisek, kiütötték Tunéziát

2024. március 14. – 22:32

Megtették az első lépést az olimpia felé a férfi kézisek, kiütötték Tunéziát
Sipos Adrián nyitotta a gólok sorát egy labdaszerzés után – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Győzelemmel kezdte a magyar férfi kézilabda-válogatott a tatabányai olimpiai selejtezőjét. Tunézia ellen már a félidőre hétgólos különbség alakult ki, a második félidőben sem hagyott alább a csapat lendülete, és Chema Rodriguez csapata tekintélyt parancsoló sikerrel vette az első akadályt.

Magyarország a tavalyi világbajnokság nyolcadik helyével biztosította részvételét az olimpiai selejtezőben. Az idei Eb ötödik helye a csapat egyértelmű fejlődésére utalt, és mindenki abban bízott, hogy Tunézia ellen is érvényesíti a papírformát, és 4-5 góllal nyernek.

A két válogatott 2019-ben találkozott legutóbb egymással, a magyarok 26-21-re nyertek, Lékai Máté és Mikler Roland ott volt a magyar csapatban, de akkor még a szövetség jelenlegi elnöke, Ilyés Ferenc és a csapat vezetője, Nagy László is játszott. Tunézia 2012-ben járt legutóbb olimpián, akkor a nyolcadikok lettek, a mieink pedig a negyedik helyen végeztek. Az idei Afrika Bajnokságon a harmadik helyre futottak be, Egyiptom mellett Algéria is megelőzte őket.

Lékai Máté irányított, Szita Zoltán és Ancsin Gábor volt a két átlövő, Bánhidi Bence került beállóba, Bóka Bendegúz és Imre Bence foglalta el a két szélt. A védőspecalista, Sipos Adrián lőtte az első magyar gólt, miután labdát szerzett. Az ötödik perc végére 3–1-re vezettünk, Imre és Bóka is betalált a szélről. Tíz perc után 6–4 lett az állás, az első negyedóra végére viszont kisebb hullámvölgy jött, és egyenlített a rivális (8–8). Lékai ugyan pimaszul ejtett hetesből, ám az átlövések nem működtek. Abdalla és Aidi viszont pontosan célzott a másik oldalon. A 20. percben visszaállt a kétgólos differencia (11 – 9), ekkor már Fazekas Gergő irányított, és Bodó Richárd lövése kis szerencsével jutott a kapuba.

A tizenkettedik, szépségdíjas magyar gólt Imre Bence lőtte kínai figurából, miután Bodó tanárian passzolt neki a másik szélről. Ilic Zorán négy gólosra növelte az előnyt – ekkor emberelőnyben is játszottunk –, amikor Tunézia időt kért. Ez sem tudta azonban megakadályozni a száguldást, mert Mikler Roland védett, Bánhidi pedig kétszer egymás után ugyanabból a figurából volt eredményes, kétszer szolgálta ki őt tökéletesen Bodó, és ez a szegedi összjáték 15–9-re módosította az állást. A félidő végére 17–10-et mutatott az eredményjelző. Mikler egyébként nyolc védéssel zárta a játékrészt, ami átlag feletti.

A fordulás után a 35. percben Lékai Máté hatodik találatával 19–14 lett, de a vendégcsapat érezhetően nem engedte még el ezt a meccset, sokkal inkább mozgósította a tartalékait. A 40. percben Bachát videózás után piros lappal kiállították, mert megütötte Lékai arcát. Rosta értékesítette a hetest, ezzel 23–17 lett, Ancsin pedig egy átlövéssel visszaállította a félidőig kiharcolt hétgólos különbséget.

28–20-nál, 11 perccel a vége előtt Tunézia újra időt kért, a támadásuk azonban elhalt, Ilic lerohanása kilencre növelte a különbséget, az 51. percben pedig már a közönség rászámolt a riválisra, mert Hanusz Egon 31–21-re alakította az állást. Az utolsó magyar gólt Imre Bence lőtte, és 33–24-es végeredmény reális.

A csoport másik meccsén a norvégok 32–29-re győzték le a portugálokat. Vezettek többel is, végig uralták a meccset, jobban játszottak, mint a januári Eb-n. A két győztes egymással játszik szombat este, és az a csapat, amelyik akkor is nyer, nagy lépést tesz a párizsi részvétel felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!