Sakkfeladvány: az esztétika ott van a táblán, csak rá kell találni

2024. február 24. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az előző, sok figurát mozgató, monumentális feladvány után íme egy letisztult állás, amiben világos nagy fölényben van, mégis fokozottan figyelnie kell, mert egy óvatlan lépéssel döntetlenbe sodorhatja a már megnyert partit. A sötét előtt egy halvány reménysugár van, ha esetleg a gyalog valahogy átváltozik.

Ezért kell nagyon észnél lenni az első lépésnél, és szokás szerint az a kulcs. Engedjék szabadjára a fantáziájukat, higgyék el, megéri, mert egy nagyon szép változat tárul fel, ha megvan az első helyes lépés.

E heti sakkrejtvényünket szokás szerint Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás:
Egy könnyen fogyasztható reggeli feladvány van a szemünk előtt. A pattveszély miatt megoldhatatlannak tűnik a feladat, aztán kiderül, hogy miért a vezér legerősebb figura a táblán.
1. Bh1! – vagyis ütésbe kell tennünk a bástyát a sarokba.
A lépéskényszer miatt ezt a sötét gyalognak le kell ütnie, a vezér mostantól vízszintesen nincs korlátozva. Tehát 1... gxh1V (ha nem vezért, hanem bástyát, futót, vagy huszárt kér a sötét, a végzete akkor is elkerülhetetlen.)
A világos vezér így tehet egy függőleges hosszú lépést, ami után létrejön a (nagy)átlós matt: tehát 2.Vg7 matt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!