Európa-bajnoki címet nyert a vitorlázó Érdi Mária

2024. február 23. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Érdi Mária megnyerte a vitorlázó ILCA (korábbi Laser) hajóosztály athéni Európa-bajnokságát. Érdi – aki tavaly sporttörténelmi világbajnoki címmel szerezte meg a párizsi olimpiai kvótát – az élről kezdhette a pénteki éremfutamot, amin elsőként ért célba. Gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, végig minden bóját elsőként vett.

A magyar vitorlázó mögött a litván Viktorija Andrulytė zárt másodikként, harmadik pedig a francia Louise Cervera lett. Érdi kiegyensúlyozott és nagyszerű teljesítményére jellemző, hogy a kiejtett 11. helyezését leszámítva legrosszabb eredménye egy hatodik hely volt, kétszer-kétszer másodikként és harmadikként futott be. A női olimpiai ILCA 6 osztályban 107 versenyző indult.

„Életem egyik legnehezebb versenye volt. Gyenge szél és sok-sok kiszámíthatatlanság, amit kaptam ettől az Eb-től, de sikerült az egész mezőnyből a legjobban alkalmazkodni mindezekhez. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a tavalyi világbajnoki arany, és Eb-bronz mellé most egy Európa-bajnoki cím is társul. Edzőmmel jó taktikát raktunk össze, és ez eredményesnek bizonyult. Nem volt egyszerű, mert az éremfutam előtt nagyon sűrű volt a mezőny a dobogós helyek tekintetében” – értékelt Eb-győzelme után Érdi Mária csapata tájékoztatása szerint. Hozzátette:

„Már a kontinensbajnokság előtt tudtam, hogy itt az győzhet, aki a legkevesebb hibát követi el, és jó döntéseket hoz. Próbáltam ezt a két dolgot minden futam előtt és alatt szem előtt tartani”.

A magyar vitorlázó második érmét szerezte Európa-bajnokságon, tavaly harmadik lett – írja az MTI. Érdi a januári Év sportolója gálán lett a legjobb a női egyéni sportolók közt. Az MVM hajósa az elmúlt négy nagy világversenyen kétszer arany-, egyszer bronzérmet szerzett, az idei vb-n pedig csak azért maradt le a dobogóról és végzett a hetedik helyen, mert a gyártó hibája miatt futam közben kiszakadt a hajó talpcsigája.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!