Török színekben folytatja a világbajnok magyar kajakos

2024. február 20. – 04:39

Török színekben folytatja a világbajnok magyar kajakos
Takács Tamara a 2018-as Európa-bajnokságon – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A világbajnok magyar kajakos, Takács Tamara a májusi olimpiai pótselejtezőnek már török színekben fog nekivágni – értesült a Telex.

2017-ben Takácsot választották az év legjobb magyar kajakosnőjének, miután Európa-bajnok lett az olimpiai távon, 500 méteren. Emellett a 2017-es világbajnoki címet szerző négyes vezérevezőse volt, rajta kívül Medveczky Erika, Vad Ninetta és Fazekas-Zur Krisztina ült a hajóban. A szezon végi országos bajnokságon kilenc aranyérmet akasztottak a nyakába, amelyik távon részt vett, azon az első helyen ért célba.

A 2018-as éve viszont nem sikerült a legjobban, 2019-ben pedig már javában készült a szegedi világbajnokságra, amikor a dél-afrikai edzőtáborban megkapta az értesítést arról, hogy pozitív lett a doppingtesztje. Takács azt állította, hogy megmérgezték, nem élt tiltott szerekkel, de a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) négyéves eltiltást szabott ki rá, ami 2023-ban járt le. Tavaly visszatért, de nem tudott bekerülni a magyar válogatottba.

Takács ugyanakkor nem mondott le az olimpiáról, és a nemzetközi szövetségnél (ICF) kezdeményezte, hogy török színekben vehessen részt az olimpiai pótkvalifikáción. A Telex úgy értesült, hogy az ICF ezt az engedélyt már meg is adta neki. A nemzetközi szövetség szabályai meglehetősen lazák, Fazekas-Zur Krisztina is versenyezhetett például amerikai színekben 2011-ben a férje miatt, de az olimpián már Magyarországot képviselve lett aranyérmes a londoni olimpián.

Ha azonban a 27 éves Takács az olimpiai pótkvalifikáción megszerzi a fennmaradó két kvóta egyikét májusban Szegeden, az egy teljesen más helyzetet jelent, mert az olimpián csak úgy állhat majd rajthoz, hogy török útlevéllel is rendelkezik. De ez már egy következő lépcső lehet.

„Azt nem tudom, hogy miben egyezett meg a törökökkel, de azt igen, hogy miután novemberben hazatért a sevillai edzőtáborból, kérte a szerződése felbontását. Törökországot említette, sem a győri klubnak, sem a szövetségnek nem volt kifogása amiatt, hogy szerencsét próbáljon, ezért hozzájárultunk. Ha valaki nem szeretne maradni, nincs értelme ragaszkodni hozzá. A korábbi évek eredményei alapján azt mondhatjuk, van olyan erős a magyar szakág, hogy megfelelően tudja pótolni. Ettől még szorítunk neki, hogy az útkeresése eredményes legyen” – mondta a Telexnek a győri klub vezetője, Weisz Róbert.

„Sajnáltuk, megértettük a döntését, nem szabtunk gátat a vágyainak, aláírtuk és kiadtuk a szükséges papírokat”

– ezek már a hazai szövetség, az MKKSZ szakmai igazgatójának, Boros Gergelynek a szavai.

Korábban is előfordult, hogy a hazai erős konkurencia miatt más színekben keresték a lehetőséget a magyar kajakosok, hogy kijussanak egy-egy olimpiára, elég csak Benedek Dalma vagy Keresztesi Alexandra esetére gondolni, igaz, mindketten a férjük miatt választottak másik országot maguknak. Kozák Danuta 2012-ben találóan nyilatkozta azt az első egyéni olimpiai sikere után, hogy egy olimpiai döntő mezőnye gyengébb, mint a mindenkori hazai válogatóé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!