Büntetőkkel jutott vb-döntőbe a magyar női vízilabda-válogatott

2024. február 14. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női vízilabda-válogatottra a címvédő Hollandia elbúcsúztatása után Görögország várt a katari világbajnokság elődöntőjében. A magyarok két év után juthattak ismét a fináléba. És be is jutottak.

A görögök Ninu találatával kerültek előnybe, Parkes egyenlített. A görögök innen elléptek 3–1-re, aztán a magyarok lőttek zsinórban három gólt (Vályi Vanda, Leimeter Dóra, Rebecca Parkes), majd ugyanezt kopizták a görögök is, így máris 6–4 lett az állás oda. A meccs hullámzását jól érzékelteti, hogy ezek után a magyarok percei következtek. A félidőre Parkes és Garda 6–6-ra alakította az állást.

A harmadik játékrész egy-egy gólt hozott mindkét oldalon, Ninu és Szilágyi Dorottya nevéhez fűződtek. Az utolsó negyedben a magyar védekezés összeállt, a görögök igazából lövésig sem jutottak el. Négy perccel a vége előtt Rybanska kiállítást harcolt ki, Mihók Attila időt kért, Szilágyi az utolsó pillanatban engedte el a labdát, és ha bele is paskolt a kapus, kiütni nem tudta. (8–7)

Egy vitatott bírót ítélet után a görögök is emberelőnybe kerültek, Elefteriadu vállalta el a lövést, és ha nehezen is megtalálta az utat a kapuig. Parkes nem tudott a kapura fordulni, a bírók kiküldték az őrzőjét, de ezt az előnyt túlkombinálta a magyar csapat. Gardát visszaúszás közben kiállították, a görög kapitány időt kért, mert úgy érezte, egy előre átbeszélt és nyugodt játékkal a maguk javára tudják fordítani a meccset.

Miriokefaletiki mintha a víz alá vitte volna a labdát, úgy gyötörte a kapuba, a bírók ezt nem látták szabálytalannak. Egy perccel a vége előtt, Magyari Alda védett, 39 másodperccel a vége előtt Parkes újra emberelőnyt szállított, itt volt az esély az egyenlítésre. A mieink megjáratták a labdát, a balkezes Leimeter Dóra kilőtte a hosszú felső sarkot. Hat másodperccel a vége előtt páros kiállítást ítéltek, Szilágyi az utolsó lövést blokkolta, maradt a döntetlen (9–9) így jöhettek a büntetők.

A görögök kezdték, és mindjárt az első kísérlet maradt, a kapufa hárított. A csapatkapitány, Keszthelyi Rita magabiztosan vágta be. Magyari védett, Garda nem hibázott, a görögök szépítettek. Gurisatti Gréta és Szilágyi is belőtte, és a csapat összességében 4-2-re hozta a büntetőpárbajt.

„A januári Eb után, ahol csak ötödikek lettünk, úgy gondoltam, hogy van dolgunk, és minden nap tettünk valamit ezért az eredményért. Nem játszottunk jól, mert a görögök nem engedték. Az utolsó lövéseink viszont jól sikerültek, amikor már csak nagyon kevés volt hátra egy-egy támadásból”

– értékelt Mihók Attila kapitány az M4 Sportnak.

Magyarország–Görögország 13–11 (3-3, 3-3, 1-1, 2-2, 4-2) – ötméteresekkel
gólszerzők: Parkes 3, Leimeter, Szilágyi 2-2, Vályi, Garda 1-1, illetve Ninu 4, E. Plevirtu, Jannopulu, Kidrioti, Elefteriadu, Miriokefalitaki 1-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!