Kellemetlen vereség a franciáktól, nem játszhat éremért a vb-n a férfi pólóválogatott

2024. február 13. – 19:55

Kellemetlen vereség a franciáktól, nem játszhat éremért a vb-n a férfi pólóválogatott
Varga Dénes két gólig jutott – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A címvédő magyar vízilabda-válogatott a franciákkal találkozott a katari világbajnokság negyeddöntőjében. A franciák az ausztrálokat legyőzve jutottak el a legjobb nyolc közé, és már az előző vb-n látszott, egyre markánsabb erőt képviselnek, amikor a spanyolokat megszorongatták. Arra viszont, hogy megverik a magyar csapatot, egyáltalán nem lehetett számítani, pedig így lett.

Bodegas vezetést szerzett az ellenfélnek, erre hárommal válaszoltak a mieink az első negyedben. Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő is nagy gólt lőtt. Crousillat ejtésére a legrutinosabb játékos, Varga Dénes válaszolt kettős előnyből, ezzel kialakította az első negyed eredményét (4–2).

A második negyed elején a franciák ötösből közelebb jöttek, erre azonban három magyar találat érkezett. Zalánki ötösből, Varga a rá jellemző eleganciával lőtt gólt, Nagy Ádám pedig egy gyors lefordulást fejezett be (7–3).

A harmadik negyed is francia góllal kezdődött, erre Zalánki pattintással válaszolt. Manhercz Krisztián kihagyott ötöse után nem alakult ki ötgólos különbség, és ennek nagy jelentősége lett.

Mert ezek után egy olyan hosszú hullámvölgy jött, ami egészen a meccs végéig tartott.

A franciák vérszemet kaptak, megérezték az esélyt, hogy a magyar válogatott sebezhető ezen a tükörsimának induló találkozón. Lőttek is két gólt, így az utolsó negyed 8–6-os magyar vezetéssel kezdődött.

A záró nyolc percben olyan történt, amire nem számítottunk, és ami addig nem volt benne a meccsben, és egyik nagy tornán sem volt jellemző Varga Zsolt csapatára. A magyarok teljesen elbizonytalanodtak, lelassultak, olykor tanácstalanná váltak, a franciák ugyanakkor szárnyakat kaptak, és sorra lőtték a gólokat. 10–9-nél már ők vezettek, amikor Zalánkit ugyan blokkolták, de a kipattanót Vámos megszerezte, majd Angyal Dániel a kapuba gyötörte a labdát.

Az utolsó percben a franciák időt kértek, és a győzelemért, a továbbjutásért támadhattak. Thomas Vernoux két másodperccel a vége előtt hatalmas gólt lőtt – a kapufáról pattant be a labda –, Vogelnek esélye sem volt a hárításra. A hátralévő időben nem jutottunk el lövésig. 11–10-re nyertek a franciák, és ők folytathatják az elődöntőben a horvátok ellen, a magyarok a szerbekkel találkoznak az ötödik helyért.

„Nagyon jól indult a mérkőzés, aztán megváltozott a meccs belső hangulata. Elment a támadásunk, a hajrára nem volt meg az átütő akarat. Ez egy súlyos pofon. Vissza kell néznünk, mik voltak a konkrét hibák, és le kell majd vonni a következtetéseket. Amíg volt erő, addig nem tudtak mit csinálni. Ahogy lemaradoztunk, az ellenfél úgy jött” – értékelt az M4-nek Varga Zsolt szövetségi kapitány.

Zalánki Gergő úgy nyilatkozott, hogy teljesen meghalt a támadójátékuk a hajrára, és a védekezésük is szétesett. Óriási hiba volt, csak maguknak köszönhetik ezt az eredmény. Tanulni kell ebből, mert egy francia csapat is győzhet ellenük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!