A védelmek uralták, hibák döntötték el a Super Bowlt

2024. február 12. – 05:02

A védelmek uralták, hibák döntötték el a Super Bowlt
Fred Warner, a 49ers védője és Travis Kelce, Taylor Swift pasija a Super Bowlban – Fotó: Michael Reaves/Getty Images/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha már kattintottak, kezdjük a lényeggel:

Kansas City Chiefs – San Francisco 49ers 25-22 (h. u.)

Bár a két vezetőedző, a San Franciscó-i Kyle Shanahan és a Kansas City-i Andy Reid is támadózseniként ismert, a szezon alapján inkább tűnt valószínűnek, hogy Steve Spagnuolo (Spags), a Kansas City védőkoordinátora lesz majd a főszereplő. A meccs folyamán a San Francisco védelme is felnőtt a feladathoz, nem pontokban, inkább hibákban volt gazdag az NFL idei döntője. Aminek alakulásában egy nagyon peches labdaérintés és egy kihagyott extra pont is döntő szerepet játszott, azok nélkül a 49ers könnyedén nyerhetett volna a rendes játékidőben.

1. félidő

A meccs ehhez képest inkább a másik védelemről, illetve a hibákról szólt. A 49erst nem Spags egzotikus blitzei és jól álcázott sémája, mint saját maguk állították meg. Az első támadás végén a ritkán hibázó futó, Christian McCaffrey vesztett labdát, a második támadásban a ritkán hibázó falember, Trent Williams kapott egymás után összesen húszyardnyi büntetést – közte a San Franciscó-i védelem simán kivédekezte a Chiefs első két próbálkozását.

A harmadik San Franciscó-i támadás már pontokat ért, ehhez az újonc rugónak, Jake Moodynak kellett megrúgnia a Super Bowlok történelmének eddigi leghosszabb, 55 yardos mezőnygólját. Úgy tűnt, a Kansas City gyorsan válaszol, Mahomes 52 yardos passza után már csak 9 yardra lett volna szükségük, de ritkán hibázó futójuk, Isiah Pacheco labdát vesztett

Két gyors out után Purdy passzaival, McCaffrey és Mitchel futásaival jött előre a 49ers, de a Chiefs egyik legjobb védője, L'Jarius Sneed Aiyuk provokációjára elvesztette a fejét, a 15 yardos büntetéssel a San Francisco 21 yardnyira került a pontszerzéstől. Egy pontatlan passz után Shanahan trükkös játékot hívott. Purdy hátrapasszolt az elkapó Jenningsnek, aki némi hezitálás után keresztbe dobta a labdát a túlszélen várakozó McCaffrey-nak, akinek három blokkolója is volt, ilyenkor nehéz megállítani. Nem is sikerült. A Chiefs a félidő végén gyorsan megtett 70 yardot, de a 49ers védelme a végén felkeményedett, így csak mezőnygól lett belőle. 10-3-as San Franciscó-i vezetéssel fordultunk rá a második félidőre.

2. félidő

Felszívták magukat a védelmek, a kezdőrúgás után a 48ers újonc söprögetője, Jair Brown szedte le Patrick Mahomes passzát. A következő három drive-ban egy csapatnak se sikerült előrehaladnia. Végül a Chiefs törte meg a csendet, Harrison Butker 57 yardos mezőnygóljával meccsen belül megdöntötte Moody első félidőben felállított rekordját. Két újabb eredménytelen drive után jött a váratlan fordulat: a kansasi punt egy 49ers játékos bokájára pattant, onnan végül a Chiefshez került. Mahomes élt a lehetőséggel, egyből touchdownt dobott, és máris a csapata volt előnyben.

A 49ers nem tört össze. Shanahan az egyik legjobb támadósorozatot rakta össze, Purdy hatalmas passzaival visszavették a vezetést, a touchdownpasszt Jennings kapta el, akinek ez így az első félidei passza után már a második volt a meccsen. Moody, aki az első félidőben még rekordot állított fel mezőnygóljával, az extra pontot elrontotta. Ennek később nagy jelentősége lett. Nemcsak a Chiefs védelme fáradt el, hanem a 49ersé is, bár végül a 3 yardosnál megállították Mahomest. A mezőnygóllal így is kiegyenlített a Kansas Ciy. Fordulásból a 49ers is csak eddig jutott, elakadt a biztatóan induló támadás. Mahomesnak majdnem két perce maradt a fordításra, ennyi általában bőven elég neki. Különösen jól jött, hogy a kihagyott extra pont miatt az egyenlítéshez elég volt egy mezőnygól is, mert végül csak ennyi jött össze. A rendes játékidő végén 19-19 volt az állás.

Hosszabbítás

A hosszabbítást a 49ers kezdhette. Úgy tűnt, hamar véget is ér az akció, de egy szabálytalanság után megtarthatták a labdát. Ez új életet lehelt a csapatba, egészen a kansasi 4 yardos vonalig meneteltek, de onnan két kísérlet is kevés volt. Az utolsónál Jennings, aki a meccs hősévé válhatott volna, ordítóan üresen maradt, de Purdyt kis híján leterítette a kansasi védelem egyik legnagyobb sztárja, Chris Jones, így labdája messzire szállt.

A folytatás pont úgy alakult, ahogy Mahomes érkezése alakulni szokott. Egy 7:19-ig tartó támadósorozat, 13 játék után Mahomes kipöccintette a labdát a teljesen üresen futó Mecole Hardmannek, aki simán begyalogolt.

A Chiefs öt éven belül harmadszor nyerte meg a Super Bowlt. A kupát a magyar legendától, Larry Csonkától vehették át.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!