Büntetőkkel verték Hollandiát a női pólósok a vb-n, megvan az olimpiai részvétel

2024. február 12. – 18:15

Büntetőkkel verték Hollandiát a női pólósok a vb-n, megvan az olimpiai részvétel
Keszthelyi Rita góljai nélkül nem ment volna – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női vízilabda-válogatott a katari világbajnokság negyeddöntőjében a címvédő Hollandiával találkozott. A képlet egyszerű volt: egy magyar győzelem olimpiai kvótát ér. Nem jött össze könnyen, noha végig vezetett a csapat. De haladjunk sorjában.

Az első negyedben mindjárt az első magyar támadás gólt hozott, Vályi Vanda elhozta a labdát, aztán Garda Krisztina fejezte be a támadást. Erre a hollandok hamarosan válaszoltak, ezzel ki is alakult a negyed eredménye.

A második negyedben Gurisatti Gréta felső sarkos lövése bement, Szilágyi Dorottya az utolsó pillanatig kivárt, lóbált, majd eleresztette a labdát, és a hollandok legjobbja, Aarts ezt sem tudta hárítani (3–1). Keszthelyi Rita gólja állította be a 4–2-es félidei eredményt.

A harmadik játékrészben sem volt sok gól, de az a három legalább olyan eloszlásban esett, hogy az utolsó nyolc percre a magyarok 5–4-es előnnyel indulhattak. A magyar találatot Szilágyi jegyezte.

Keszthelyi 6–4-re módosította az állást, a másik oldalon Van der Sloot szépített, de Parkes büntetőt harcolt ki, amit Keszthelyi hidegvérrel értékesített. A hollandok kettős előnyben ismét feljöttek egy gólra, Van de Kraats találta meg a rést a gólvonalon álló magyar védők közt.

Gurisatti három perccel a vége előtt visszaállította a kétgólos különbséget (8–6), de az ellenfél azonnal válaszolt, majd nyolc másodperccel a vége előtt Hollandia egyenlített (8–8).

Jöttek a büntetők, a magyarok egyszer sem hibáztak. Keszthelyi, Garda, Parkes, Rybanska és Máthé is belőtte a holland kapusnak. Az ötödik sorozatban a hollandok hibáztak, Magyari Alda szenzációs érzékkel védte Lieke Rogge egyébként jobb sarokba tartó lövését. Ezzel pedig Magyarország továbbjutott a négy közé. Az elődöntőben a görög–olasz párharc győztese érkezik. De ami ennél sokkal fontosabb, megvan az olimpiai kvóta, mindkét magyar vízilabda-válogatott ott lehet Párizsban.

„Egy pillanatra sem veszítettük el a hitünket. Tűzön-vízen átmentünk egymásért. Nem történhetett másként, mint hogy mi jussunk tovább. Még jó, hogy mondtam tegnap, hogy gyakoroljuk a büntetőket, mert szükség volt rá” – nyilatkozott Keszthelyi az M4 Sportnak.

Magyarország–Hollandia 13–12 (1–1, 3–1, 1–2, 3–4, 5–4) – ötméteresekkel
gólszerző: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1, illetve Moolhuijzen, L. Rogge 2-2, Van der Sloot, Van de Kraats, K. Rogge, Keuning 1-1

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!