Az ír női kosárválogatott nem volt hajlandó kezet fogni az izraeli csapattal

2024. február 9. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Írország női kosárlabda-válogatottja nem volt hajlandó kezet fogni Izraellel a 2025-ös Európa-bajnokság rigai selejtezője előtt – írja a BBC.

A mérkőzés előtt, a himnusz alatt az ír játékosok a csapat kispadja mellett sorakoztak fel, nem pedig a pálya közepén, ahol általában szokás, és nem fogtak kezet az izraeli játékosokkal. Az ír kosárlabda-szövetség már a mérkőzés kezdete előtt közleményben jelezte, hogy a csapat nem vesz részt „a mérkőzés előtti hagyományos protokollban”.

A jelenet a videón a harmadik perctől látható:

A meccs előtt Sharon Drucker, az izraeli csapat edzője azt mondta, Írország nem tiszteli azt, amit a játék szimbolizál. Az egyik izraeli játékos, Dor Saar pedig szerdán azt nyilatkozta, köztudott, hogy az ír csapat „meglehetősen antiszemita”. Az ír kosárszövetség jelentette Saar megjegyzéseit az európai kosárlabda irányító testületének, a FIBA Europe-nak.

Az ír szövetség már korábban a meccs bojkottálásra szólított fel, és több játékos is jelezte, hogy nem szívesen játszanának Izrael ellen. Végül a hét elején John Feehan, a szövetség elnöke azt mondta, hogy a válogatott súlyos pénzbírsággal és a versenyből való kizárással nézne szembe, ha bojkottálná az Izrael elleni mérkőzéseket, ezért játszani fognak.

Az ír szövetség a mérkőzés kezdete előtt kiadott közleményében azt írta:

„Szövetségünk tegnap tájékoztatta a FIBA Europe-ot, hogy az izraeli játékosok és edzői stáb által a közelmúltban tett megjegyzések – beleértve az izraeli szövetség hivatalos csatornáin közzétett, felbujtó és teljesen pontatlan antiszemita vádakat – közvetlen következményeként játékosaink nem vesznek részt a mérkőzés előtti hagyományos protokollban az ellenféllel. Ez magában foglalja az ajándékok cseréjét, a hivatalos kézfogást a mérkőzés előtt vagy után, valamint játékosaink az ír himnuszra nem a centerpálya, hanem a kispadunk mellett fognak felsorakozni. A szövetség teljes mértékben támogatja játékosainkat döntésükben.”

A meccset végül Izrael nyerte meg 87-57-re.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!