Az első olimpiai esély elment, Kanada simán verte a női kosarasokat

2024. február 8. – 20:47

Az első olimpiai esély elment, Kanada simán verte a női kosarasokat
A diósgyőri Aho Nina a kezdőötös tagja volt – Fotó: Tóth Zsombor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kosárlabda-válogatott 1992 után játszhatott ismét olimpiai selejtezőt. Székely Norbert válogatottja a tavalyi Eb-n szerzett negyedik helyével biztosította a helyét a világ 16 legjobb csapata között. Innen tizenkét nemzet mehet az olimpiára, akár egy győzelemmel is ki lehet jutni Párizsba.

A világranglista ötödik helyén álló, a csoport favoritjának tartott Kanada volt a mieink első ellenfele Sopronban – Magyarország a 19. helyen áll –, míg a másik párban az olimpiai ezüstérmes japánok szinte végig vezetve verték meg az Eb-ezüstérmes spanyolokat 86–75-re.

  • A magyar kezdőötös így állt fel: Studer Ágnes, Cyesha Goree, Kiss Virág, Aho Nina, Lelik Réka.

Az első negyedben az első öt magyar pont büntetőből jött, addigra már Kanada már 13 pontnál járt, a kapitány pedig időt kért, és felhívta a figyelmet a lepattanók fontosságára. A negyed végére 25–11-re vezetett a dinamikusabb és agresszívebb Kanada, a magyar játékosok az első tíz percben 21 százalékos hatékonysággal dobtak kosárra, emiatt is alakult ki a tetemes hátrány.

Juhász Dorka és Studer pontjai, valamint Dombai Réka triplája azt jelentette, hogy sikerült 22–27-re felzárkózni. Innen megint az ellenfél percei következtek, a második negyed végére ismét tíz pont fölé emelkedett a hátrány, 30–41-re vezetett Kanada, mert sokkal kevesebbet hibáztak, és az eladott magyar labdákból pontos akciókat vezettek. Annyi pozitívum azért akadt, hogy a második játékrészt 19–16-ra hozta a magyar csapat.

A harmadik negyedben Dubei Debóra vette a vállára a csapatot, megint öt pontra sikerült szűkíteni a különbséget (37–42), majd Lelik ellen támadóhibát fújtak, amikor még közelebb jöhettünk volna. Ez volt a tizennegyedik magyar hiba, eközben Kanada csak hétszer szabálytalankodott a bírók szerint. (A nézők olykor gúnyosan jelezték, hogy nem értenek egyet az ítéletekkel.)

A következő támadásból háromszor szedték le a támadólepattanót, és végül Alexander dobott egy kosarat. A kanadaiak újra elléptek, és Székely időt kért, mert hirtelen 37–48-ra nőtt a különbség, a negyed végére 39–55-öt mutatott az eredményjelző. A zárónegyedben két magyar pontra tízzel válaszolt a rivális, nyilvánvalóvá vált, már csak a tisztes vereség lehet az egyetlen cél.

Két perccel a vége előtt már húsznál is nagyobb lett a magyar hátrány (44–65), de a végére legalább sikerült könnyedén ötven pont fölé kerülni. A végeredményt Varga Aliz állította be, Kanada 55–67-re nyert.

Pénteken a japánokkal játszik a magyar válogatott, remélhetőleg már sokkal koncentráltabban, kevesebb eladott labdával és kevésbé idegesen.

Kanada–Magyarország 67–55 (25–11, 16–19, 14–9, 12–16)
Pontszerzők: Carleton 18, Alexander 15, Achonwa 10, Colley 10, Amihere 6, Fields 6, Swords 2, illetve Juhász 13, Lelik 8, Dubei 8, Studer 7, Goree 4, Határ 4, Kiss 4, Varga 4, Dombai 3

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!