Sakkfeladvány: a vakmerőség olykor kifizetődő a sakktábla mellett

2024. január 27. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

A sötét király a tábla közepén rekedt, ami sohasem jó jel. Sötét azonban a futópár mellett a huszárpárral is képes hatékony védekezésre, és hát ott van még a vezér is. Az állás, amit Schüll Gyula alkotott meg, első ránézésre kavalkádszerű, de egy jó lépéssel letisztulttá és könnyebben áttekinthetővé lehet tenni.

Amikor már a kézenfekvő lépéseket kipróbáltuk, és már a vakmerőeket próbálgatjuk nagy lelkesedéssel, valószínűleg akkor találunk rá a várva várt megoldásra. Az egyik nem várt lépés lesz ugyanis a megoldás, utána pedig élvezhetjük a lebilincselő mattkombinációkat.

E heti sakkrejtvényünket szokás szerint Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Megoldás
A feladványok általában nem szoktak sakk-kal kezdődni, de ez egyszer tegyünk kivételt. A világos kényszerítő erővel ötszörös ütésbe helyezi a vezérét, és mindegyikre más mattot ad. Tehát a vezér d5-re lép – 1.Vd5+!!
Tekintsük meg a szemet gyönyörködtető változatok rá- és elterelő kavalkádját:
Ha a király üti le, vagyis 1...Kxd5, akkor sincs menekvés, a bástya a befejező tiszt, és 2.Bd3 matt
Ha a vezér visszaüti, tehát 1...Vxd5, akkor is a bástya húzza be a végső lépést, és 2.Bd2 matt
Ha a futó lép közbe, vagyis 1...Fxd5, attól sem remélhetünk menekvést, mert a huszár lép akcióba, és b5-ről lezárja a partit 2.Hb5 matt
Ha a huszár le a vezért, tehát, 1...Hxd5, akkor is a bástya a megoldóember, és 2. Be4 matt
Ha a gyalog csapja le a vezért, tehát 1...exd5, akkor is a huszár felelős a mattért 2. Hf5 matt

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!