Kézi-Eb: rég vártunk annyira magyar meccset, mint most a németek ellenit

Legfontosabb

2024. január 22. – 11:10

Kézi-Eb: rég vártunk annyira magyar meccset, mint most a németek ellenit
Imre Bence 13 gólt lőtt, egyszer sem hibázott – Fotó: Czeglédy Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este 20:30-tól a házigazda Németország ellen a harmadik középdöntős meccsét játssza Kölnben a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon. Az állás így fest két fordulóval a vége előtt:

1. Franciaország 6
2. Ausztria 4
3. Magyarország 4
4. Németország 3
5. Horvátország 1
6. Izland 0

A két éllovas találkozik egymással 18 órakor, így kevéssel 22 óra után már körvonalazódnak az elődöntő legfőbb várományosai. Ausztria és Magyarország még sohasem jutott a legjobb négy közé Eb-n, most erre mindkét nemzetnek jó esélye van.

„Induljunk ki onnan, hogy a magyar szövetség előzetesen az első tíz hely valamelyikére várta a csapatot, ezt a célt ki lehet pipálni, mert Izlandot már egészen biztosan maga mögött tartja a csapat.

Az eddig mutatott játék, a csapategység és a riválisokról kialakult kép alapján azt mondhatom, a hatban is reálisan ott lehet a helyünk. Az elődöntőhöz természetesen bravúr kell, de ebben a csapatban még benne lehet egy bravúros siker”

– mondta a helyszínen tartózkodó Borsos Attila a Telexnek.

A korábbi válogatott játékos egyértelműsítette, egy magyar győzelem esetén a németek már nem kerülhetnek Chema Rodríguez válogatottja elé, ami hatalmas érdem. Különösen nagy szó, hogy a kezünkben van a sorsunk, és nem az ellenfelek kedvező eredményeiben kell reménykedni, mint a múltban oly sokszor.

„Eddig sok mindent lemérhettünk, azt még nem, hogy egy igazán rohanós, a tempohandballt megtestesítő Németországgal szemben mire jutunk. Izland próbálta diktálni a tempót ellenünk, de amikor már kilátástalan hátrányba kerültek, nem rohantak ránk. A szerbekben, horvátokban nincs akkora sebesség, mint a németekben.

Azt gondolom, a németek izlandi kapitánya, Alfreð Gíslason megpróbálja a tempót diktálni, nagy lendülettel ránk hozni a labdát, mert ebben látja az esélyt: a nagy testű magyar védelem fárasztásában.

És nyilván sokkal nehezebb egy felállt fallal szemben küzdeni, ha abban a falban Bánhidi Bence, Ligetvári Patrik vagy Sipos Adrián van. Egy lassabb, birkózós, küzdelmes meccs inkább a mi terepünk, mint az övék.”

A fogadóirodák szerint a hazai siker 1,4-szeres pénzt ér, a magyar győzelem viszont 4-szerest. Izland ellen is hasonló oddsokat láttunk. A horvátok ellen még többet fizetett a magyar siker. (Az osztrákok elleni, végül elvesztett meccsen már bennünket láttak esélyesebbnek.)

A németek egyébként egy csalódásból érkeznek, mert szombat este csak 22–22-es döntetlenre végeztek az osztrákokkal szemben. A végén nagyon összeállt a védekezésük, így az ötgólos hátrányukat le tudták dolgozni, a fordításra azonban már nem maradt idejük és erejük. A német sajtó erősen kritizálta a kapitányt, amiért az az ötlete támadt, hogy Philipp Webernek kell irányítania, és nem Juri Knorrnak. Knorr azonban betegséggel küszködött, ez volt a kapitány magyarázata.

„Azt hiszem, ellenünk több gól esik, mint 44. Van nyomás a németeken, a mieinken kevésbé, de az sem igaz, hogy ha már egy Eb-elődöntő a tét, akkor az csak az egyik csapatra van hatással. A kapusposzt kulcskérdés lesz, mert Andreas Wolff eddig kimagaslóan teljesített, de valamelyik magyar kapus rendre el tudta kapni a fonalat az előző meccseken. 2020-ban, Chema bemutatkozásakor egyébként közel hasonlóan álltunk egy álomszerű helyezéshez, két ponttal érkeztünk a középdöntőbe, és volt egy csodás győzelem a szlovénokkal szemben. Utána viszont már több pont nem jött össze. Jól mutatná a fejlődést, ha most összejönne. Az is hasonlóság, hogy akkor is sok újonc volt a társulatban, és most is, elég csak Imre Bencére vagy Fazekas Gergőre gondolni.”

A 21 éves Fazekas Gergő gyerekként sokat járt ebben a csarnokban, mert az apja, Nándor a Gummersbachban védett, a meccseiket pedig a Lanxess Arénában játszották. Annyira megtetszett neki a körítés, hogy eldöntötte magában: ő is kézilabdázó lesz. Hétfő este pedig 20 ezer néző előtt fog kifutni, és azt reméli, hogy a nagy részüket el tudja szomorítani.

A szintén 21 éves Imre Bence eddig nem hibázott lövést, 13 kísérletből 13 találatot jegyzett. Négy gólt lőtt Izlandnak, kettőt az osztrákoknak, hetet a horvátoknak. Őt eddig nem videózták úgy, most azért már van anyag róla, de ki tudja, milyen ismeretlen lövéseket képes még előhúzni.

„Az tény, hogy rég előzött meg ilyen felfokozott várakozás magyar meccset. Favoritok még úgy sem vagyunk, hogy a németek formája nem átütő. De nem is baj, hogy esélytelenebbnek látnak minket, mert ez be szokott jönni”

– összegzett Borsos Attila.

Az utolsó körben a franciák várnak a magyarokra, akik addigra már vélhetően csoportelsők lesznek. Azzal a meccsel most még nem is érdemes foglalkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!