Szilveszteri sakkfeladvány: amikor a színtévesztő előnybe kerül

2023. december 31. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az e heti állásnál nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy szilveszteri, vicces feladvány, és ennek megfelelően a számítógépes program nem érti, mire gondoltunk, ezért ebből a cikkből nem véletlenül maradt ki a program kínálta lehetőség.

Világos indul és rögtön (tréfás) mattot ad
Világos indul és rögtön (tréfás) mattot ad

Azonnali mattot lehet ugyanis kihozni ebből a kialakult helyzetből, de kizárólag rafinériával. Kezeljük rugalmasan a szabályokat, rugaszkodjunk el attól, ami logikus lenne, engedjék bátran szabadjára a fantáziájukat. Ha így teszünk, még akkor sem annyira könnyű a helyzet, de akkor már lényegesen érthetőbb, mit látott maga előtt a feladvány csavaros eszű megálmodója. Szóval, kellemes gondolkodást és szórakozást. És ne feledjék, azonnal mattot ad világos – egy kis segítséggel.

E heti sakkrejtvényünket – szokás szerint – Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Sakkban nem szoktunk tréfát ismerni, de itt most tegyünk kivételt! 1.b8H!, vagyis a világos belép a nyolcadik sorra, de ha vezért kér, semmire sem jut. Világosnak viszont sötét(!) huszárt kell beszereznie ahhoz, hogy a követelmény, az egy lépéses matt teljesülhessen. Boldog új évet mindenkinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!