Sakkfeladvány: a rettenetes túlerő ellenére is kell egy jó ötlet a matthoz

2023. december 23. – 12:09

Másolás

Vágólapra másolva

Futópár, huszárpár, vezér és bástya, a túlerő irtózatos, sötétnek csak egy árván maradt gyalogja maradt. Kétlépéses befejezést találni viszont nagyon nem könnyű, de higgyék el, mégis lehetséges. Összhangba lehet hozni úgy a tiszteket, hogy egy nagyon szép mattal le lehessen zárni a meglehetősen egyoldalú csatát.

Természetesen az első lépés a legfontosabb ezúttal is, és utána egycsapásra a helyére kerül minden. Ezt kell megtalálni, aztán már lehet lubickolni a szebbnél szebb mattképekben. A feladvány egyébként Sam Loyd nevéhez fűződik, aki a 19. század végén alkotta.

E heti sakkrejtvényünket – szokás szerint – Jakobetz László FIDE-mestertől kaptuk, a megoldás levezetése szintén Jakobetzé. A megoldás alább, a korábbi feladványokat pedig itt nézheti vissza.

Ütésbe kell tenni a huszárunkat, vagyis a g3 mezőt kell célba venni. Tehát 1.Hg3! Sötétnek öt lépés áll rendelkezésére, amelyekre már minden fehér tiszt szerepet kap:
Ha a gyalog leüti a tisztet, vagyis 1...fxg3, akkor 2.Hf2 felfedett matt, ez a legszebb befejezés.
A király menekülési kísérlete esélytelen 1...Kg5-re, mert a vezér akcióba lép, és 2.Vf6 matt jön a nagyátlón.
A többi szabályos lépésre (1... f3 1... Kxg3 1... Kh3) pedig ugyancsak a vezér fejezi be a kilátástalan küzdelmet, 2.Vh2 horizontális húzás mattol.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!