Franciaországé az aranyérem a női kézilabda-vb-n

2023. december 17. – 21:30

Franciaországé az aranyérem a női kézilabda-vb-n
A norvég Stine Oftedal (középen) és a francia Tamara Horacek (jobbra) az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság döntőjében – Fotó: Claus Fisker/MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai bajnok francia válogatott 31-28-ra (20-17) legyőzte a legutóbb aranyérmes norvég csapatot a norvég-dán-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság vasárnapi herningi fináléjában, írja az MTI.

Az elődöntőben a franciák könnyedén, 37-28-ra győzték le a svédeket, míg a két éve aranyérmes norvégok hosszabbításban 29-28-ra kerekedtek a dánok fölé. Egy hete a középdöntőben már találkozott az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé sorolt két csapat: akkor 24-23-as francia siker született.

A 26. női vb volt az első, amelyet három ország együtt rendezett, a tornát lezáró vasárnap esti herningi fináléban Norvégia az ötödik, Franciaország a harmadik aranyáért szállt harcba. A mostanit is beleszámítva a legutóbbi négy vb-döntőből harmadszor csapott össze ez a két fél a döntőben.

A találkozó az előzetesen vártaknak megfelelően minőségi játékot és szoros kezdést hozott, sok volt a gyors lefolyású támadás, ám felállt fal ellen sem jöttek zavarba a csapatok, elsősorban a támadójáték dominált. A 24. percben, 17-14-es francia előnynél alakult ki először háromgólos különbség a sokáig kiegyenlített első félidőben. Ugyan a 27. percben már négy találat is volt a különbség, a pihenőre háromgólos francia előnnyel vonultak ki a felek.

Ezután sem változott a differencia, a sok technikai hibával játszó skandinávok nem tudtak közelíteni, az utolsó negyedórához 26-23-mal érkeztek a csapatok. Bár ezután 26-25-re zárkóztak fel a norvégok, az utolsó hét perc elejére visszaállította négygólos vezetését az olimpiai bajnok (29-25).

A záró öt percen belül még visszajöttek kettőre a norvégok, de az elődöntőhöz hasonló fordításra ezúttal már nem voltak képesek, Franciaország így harmadik vb-címét gyűjtötte be, tette ezt százszázalékos teljesítménnyel.

A finálé legeredményesebbje a norvég Nora Mörk lett 8 góllal. Estelle Nze Minko, a Győr francia balátlövője háromszor volt eredményes, norvég klubtársai közül az irányító Stine Oftedal hat, a jobbszélső Emilie Hovden két gólt szerzett, a beálló Kari Brattset nem talált be, míg a kapus Silje Solberg két lövést védett.

A bronzérmet a dán válogatott harcolta ki Svédország ellen, a mérkőzés végeredménye 28-27 lett. Az 5. helyet Hollandia szerezte meg Németország ellen (30-26), a 7. helyezett Montenegró lett, amely Csehország csapatát győzte le (28-24).

A Golovin Vlagyimir irányította magyar válogatott az olimpiai selejtezőtornás indulás jogát kiharcolva tizedik helyen végzett. Az olimpiai selejtezőben Svédország, Japán és Kamerun lesz az ellenfél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!